Хиляди вярващи се помолиха на Божията майка на големия християнски

...
Хиляди вярващи се помолиха на Божията майка на големия християнски
Коментари Харесай

Xиляди вярващи се помолиха на Божията майка на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица.

Хиляди вярващи се помолиха на Божията майка на огромния християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Това е денят, в който, съгласно преданието - Дева Мария напуща земния живот и душата й се възнася на небето.

Според националната традиция празникът се назовава Голяма Богородица. Два от трите най-големи манастира у нас - Троянският и Бачковският означават храмовия си празник.

В денят, в който почитаме Божията майка, закрилницата на домашното огнище, на бедните и болните, храмовете в цялата страна се извършиха с хора, с цел да измолят здраве, с цел да изкажат най-съкровените си стремежи.

В Троянския манастир хиляди вярващи се включиха в шествието и се поклониха пред чудотворната икона Пресвета Богородица " Троеручица ".

" Свещен правник, празник на фамилията. Затова сме довели и децата ", сподели Биляна, клиент.

" Да живеем всички, които назоваваме себе си вярващи, пък и тези, които не се смятат за вярващи, всички да живеем като по-добри индивиди, всеки ден да се стремим да сме по-добри от това, което сме били през вчерашния ден ", сподели архимандрит Стефан - заместител на игумена на Троянския манастир.

На Успение Богородично Бачковският манастир отбелязва храмовия си празник. Стотици християни през целия ден през днешния ден се редяха с часове на опашка, с цел да се помолят за здраве, а и да се допрян до чудотворната икона на Божията майка с Младенеца.

" Тя е застъпница на целия православен християнски свят. Помощница на хора в беди, в потребности и прави доста чудеса, както и нашата чудотворна икона в Бачковския манастир ", сподели йеромонах Спиридон, духовник в Бачковския манастир.

Много от вярващите от два-три дни нощуват в храма и се надяват на Голяма Богородица молитвите им да бъдат чути.

" Винаги в сърцата би трябвало да носим Божията религия, към света Богородица. Повечето хора са виждали каква ли не помощ от нея... и да имаме вяра, че светлото бъдеще ще бъде пред нас ", споделят вярващи.

В най-големия манастир на Балканите, Рилския манастир, за празника Успение Богородично дойдоха хора с изключение на от цялата страна и от чужбина.

Чудесно и мистично е тук. Щастлива съм, тъй като спах тази нощ тук и беше чудно за мен ", сподели Маридин Обриер, туристка от Франция.

" Невероятно е, оглеждайки се в близост, в центъра на цялата тази природа ", показа Мишел, туристка от Израел

В Несебър стотици се допряха до иконата, наричана " Черна Богородица ", която пази вековни митове.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР