Хиляди умрели риби изплуваха в река Черна в Смолян. Рибар

...
Хиляди умрели риби изплуваха в река Черна в Смолян. Рибар
Коментари Харесай

Хиляди умрели риби изплуваха в река Черна в Смолян

Хиляди умрели риби изплуваха в река Черна в Смолян. Рибар е подал сигнал на тел. 112, предава БТВ. 

„ В реката плуват всевъзможни фекални боклуци, само че това не е от през вчерашния ден, а от много от дълго време, само че преди два дни сме подали първи сигнали. Получихме сигнал от наш сътрудник, който беше на реката да лови риба, че общо взето цялата популация на балканска пъстърва в сектора от ВЕЦ-а в Устово е тотално избита “, сподели Христо Перков от съдружие „ Олимпик “.

Той акцентира, че всяка седмица се вършат обходи за бракониери.

„ Успяхме да създадем по този начин, че реката да влезе в режим 2020 година „ хвани-пусни “, което значи, че всяка балканска пъстърва от тунела на „ Герзовица “ до вливането на „ Тикелско дере “ би трябвало да се пуска назад. Днес видяхме, че е имало резултата, само че за жалост всичко това, което сме правили последните 5 години през днешния ден свърши “, добави Перков.

Жители наоколо до реката споделят, че усещат неприятна миризма.

„ Много неприятна обстановка, която не се е случвала до момента в нашия град. Сутринта бяхме на място дружно със чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда и с полицията. Взеха се проби от водата, изследва се поречието на реката и когато се откри повода общината ще вземе ограничения “, съобщи кметът на община Смолян Николай Мелемов.

„ След получения сигнал в 8 часа с най-малко четирима души сътрудници бяхме на място. Ще има осъдени с най-строга глоба. Ще се сътвори опция и за следващо зарибяване. Миризма на битови фекални води. Установи се много съществено нерегламентирано заустване на канализационния колектор непосредствено в река Черна “, сподели шефът на РИОСВ-Смолян Екатерина Гаджева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР