Хиляди столичани станаха свидетели на уникалния спортен празник, белязал първото

...
Хиляди столичани станаха свидетели на уникалния спортен празник, белязал първото
Коментари Харесай

НДК 360 - Европейска вечер на спорта събра хиляди ентусиасти

Хиляди столичани станаха очевидци на неповторимия състезателен празник, белязал първото издание на НДК 360 – Европейска вечер на спорта. Мнозина от тях се включиха в десетките надпревари и интензивности във и към една от емблематичните здания за града и страната.
Събитията означиха финалния уикенд от Европейската седмица на спорта, а гвоздеят в програмата бе фестивалът НДК 360, включващ скоростно бегово нанагорнище по стълбите на постройката, насочване из коридорите и пространствата и скоростно фасадно нанагорнище на НДК. Всички тези надпревари бяха съпроводени с доста интензивности, демонстрации и открити уроци в над 10 типа спорт на особено построени сетове, издигане на топловъздушен балон с опция на него да се качват хора със специфични потребности, занимателни игри и томболи.
Най-бърз в скоростното бегово нанагорнище на НДК се оказа Иван Сираков, който показа след финала, че е взел участие с Дизела в сходно спортно нанагорнище на Айфеловата кула, където е приключил на 20-о място. Шампионът измина в този момент в НДК осемте етажа и над 500 стъпала нагоре и назад за 3:58 мин., следван от Боян Иванджиков 4:00, Димитър Желязков 4:02 и други При дамите победителка е Лиляна Гоцева с 4:37 мин., пред Кристина Иванова 4:42, Десислава Димова 5:30 и други Най-малки измежду участниците бяха 5-годишният Росен Минков и 6-годишната му сестра Стояна, финиширали със своите родители.
Много страсти провокира надпреварата по ориентирането из четири равнища, десетки зали и коридори на НДК. Участваха най-хубавите ни състезателки при дамите и доста от елитните ориентировачи. При мъжете най-бързия път до финала откри сребърният медалист от бягането Боян Иванджиков, финиширал за 15.41 мин, следван от Иван Димитров 17:23, а трети с 18:18 бе Иван Сираков, който след успеха в бягането сграбчи и бронз в ориентирането. Номер 1 при дамите бе Борислава Миткова с 20:31 мин, пред Катя Кръстева 21:15, Лиляна Маринова 22:52 мин. и други
Огромно шоу бе фасадното нанагорнище, в което участваха 19 мъже и 15 дами, осветявани до късно от прожектори в скоростната си конкуренция. Най-бързо се изкачи около 30 метровата стена Теодор Кисимов – 1:14,96 мин., следван от Павлин Димитров 1:18,96, Христо Иванов 1:25,92 и други При дамите победителка е Невена Ланджева с 2:27,80, пред Ани Гатева 2:41,10, Богдана Костадинова 2:55,98 и други
Междувременно огромен интерес имаше към сетовете с разнообразни спортове, проведени от Министерството на младежта и спорта. Зрителите станаха очевидци на демонстрации, открити уроци и нагледни извършения от експерти. Мнозина даже пробваха сами тайните на обособените спортове под вещия взор на елитни състезатели, треньори и експерти. Много страсти провокира издигането на топловъздушния балон, който в продължение на часове бе огромната атракция на празника.
Фестивалът е част от самодейност София – Европейска столица на спорта, с което Столична община продължава да предлага нови и нови благоприятни условия за деен и здравословен метод на живот. НДК 360 сплотява няколко спортни събития в празник за да промотира опциите за спорт в столицата и особено в и към НДК, откъдето в действителност стартира и пътят от центъра на града към планината Витоша. Събитието е част от годишната „ Европейска вечер на спорта “, а уредници са Столична община, Фондация „ София – Европейска столица на спорта “, Министерството на младежта и спорта, НСА „ Васил Левски “, Българска федерация по насочване и домакините от Националния замък на културата. За първи път тази алегорична за българите постройка отвори необятно порти за хората, които желаят да живеят интензивно и здравословно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР