Хиляди се присъединиха към марша на националистически групи в столицата

...
Хиляди се присъединиха към марша на националистически групи в столицата
Коментари Харесай

Националистическият „Марш на независимостта“ на Полша привлече хиляди във Варшава

Хиляди се причислиха към марша на националистически групи в столицата на Полша Варшава в това, което уредниците дефинираха като „ най-голямата патриотична проява в Европа “.

Участниците носеха бяло-червеното знаме на Полша и няколко запалени факли и държаха келтски кръстове, до момента в който маршируваха по маршрут, водещ от центъра на града до Националния стадион в събота.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Туск чества евентуална победа над ръководещите националисти на изборите в Полша " Идеологически антипопулистки ": Полша гласоподава за ново бъдеще Проевропейските опозиционни партии в Полша доближават до коалиция съглашение Марш на независимостта: Очакват се по-малки тълпи на националистическия протест в Полша завършек на списъка

Събитието, което се организира всяка година, когато Полша чества своя празник Деня на независимостта, се организира по-малко от месец откакто проевропейската съпротива си обезпечи болшинство на парламентарните избори.

Докато всяка година в 38-милионната нация се организират доста патриотични събития, годишният Марш на независимостта стартира да господства в отразяването на новините, тъй като от време на време е засенчен от ксенофобски лозунги и принуждение.

В предишното събитието е привличало крайнодесни симпатизанти от други европейски страни, в това число Унгария и Италия. Сред участниците тази година беше Пол Голдинг, водачът на Britain First, дребна крайнодясна партия в Обединеното кралство.

Футболните последователи бяха на видно място измежду стачкуващите, някои държаха транспаранти с крайнодесни лозунги. Групи срещу правата на абортите също участваха на събитието, където бяха изложени християнски знаци.

Полицията в профил протестиращите против климата, които се настаниха по маршрута на шествието.

По-ниска изборна интензивност

Тазгодишното събитие беше посетено от към 40 000 и мина спокойно, сподели кметът на Варшава Рафал Тшасковски.

Това пристигна, когато националистическите сили видяха, че техният светоглед е отритнат от гласоподавателите. На изборите през октомври гласоподавателите се явиха в голям брой, с цел да прегърнат центристки, умерено консервативни и леви партии след осем години ръководство на националистическа консервативна партия, която беше в несъгласие с Европейския съюз.

През последните години годишният Марш на независимостта притегли до 250 000 участници.

По-ниската изборна интензивност е резултат от вътрешни различия сред водачите на митинга, както и от грандиозно проваляне на изборите, претърпяно миналия месец от крайнодясната Конфедеративна партия, която обичайно е съдружник на събитието.

Партията завоюва единствено 18 места в 460-местния Сейм, полския парламент. Междувременно Право и правдивост (PiS), ръководещата дясна националистическа партия, чиито водачи се причислиха към марша в предишното, завоюва най-вече гласове, само че не съумя да реализира парламентарно болшинство.

Мнозина от политическата десница имат вяра, че резултатите от изборите, в които обединението на демократичната Гражданска платформа, консервативния Трети път и лявата Lewica излезе като победител, ще доведат до постепенна ерозия на независимостта на страната.

„ Можем да чакаме – с огромна възможност – смяна в договорите на Европейски Съюз, което ще засегне суверенитета на Полша и независимостта на Полша на интернационалната сцена, и по-специално в [Европейския съюз] “, Бартош Малевски, началник на Independence март асоциация, сподели пред кореспонденти през октомври.

„ Този ​​лозунг също по този начин показва нашата позиция по отношение на нуждата да подчертаем суверенитета и опасността за суверенитета. “

Другите участници в марша са съгласни.

Grzegorz Cwik от националистическата асоциация Niklot сподели пред Al Jazeera, че се опасява от „ федерализацията на Европейския съюз, съкращенията на военните разноски и премахването на обществените стратегии “.

В петък опозиционните партии в страната подписаха съдружно съглашение, проправяйки им пътя за сформиране на ново държавно управление, откакто завоюваха болшинството от гласовете предишния месец. Но те ще би трябвало да почакат.

Президентът Анджей Дуда даде на PiS, която взе повече гласове от всяка обособена партия на изборите, първата опция за сформиране на държавно управление.

Доналд Туск, претендентът на опозиционната коалиция за идващ министър-председател, прикани за национално единение в известие на X, наблягайки, че празникът е празник, който принадлежи на всички поляци.

„ Ако някой употребява думата нация, с цел да разделя и сее ненавист, той работи против нацията “, сподели Туск, който не се причисли към шествието. „ Днес нашата нация чества независимостта. Цялата нация, цяла Полша. “

Празникът Денят на независимостта отбелязва възобновяване на националния суверенитет на Полша през 1918 година, в края на Първата международна война и след 123 години ръководство от Прусия, Австрия и Русия.


Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР