Хиляди протестираха до парламента в Будапеща с искане главният прокурор

...
Хиляди протестираха до парламента в Будапеща с искане главният прокурор
Коментари Харесай

Хиляди протестираха срещу унгарския премиер Виктор Орбан

Хиляди стачкуваха до Народното събрание в Будапеща с искане основният прокурор и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан да подадат оставка, откакто някогашен вътрешен човек от държавното управление упрекна старши асистент на Орбан, че се е опитал да се намеси в дело за корупция, оповестява " Ройтерс ".

Петер Мадяр разгласява по-рано запис на диалог с Юдит Варга, тогава негова брачна половинка и министър на правораздаването на Унгария, в който тя в детайли разказва опита на сътрудници на началника на кабинета на Орбан да отстранен избрани елементи от документи в дело за корупция.

Варга бе принудена да се отдръпна, дружно с президента Каталин Новак, откакто гръмна скандал за помилването на наказан по дело за педофилия. Това бе тежък удар за Орбан и партията му " Фидес ".

Самата Варга твърди, че записът е достоверен, само че изработен за и не може да се има вяра на към този момент някогашния ѝ брачен партньор.

Прокурорите споделиха в изказване, че ще проучват записа и ще бъдат събрани спомагателни доказателства.

" Юридически и физически е невероятно да се отстраняват и да се намесят в документите на прокуратурата ", се споделя в изказването.

Прокурорите би трябвало да дадат конференция в четвъртък.

Твърденията идват в политически сензитивен миг за Орбан преди изборите за Европейски парламент през юни.

43-годишният Мадяр възнамерява да сътвори нова партия, с цел да провокира Орбан.

" Унгарци, благодаря, че дойдохте с хиляди довечера, с цел да кажете на ръководещите, че ни стига ", сподели той пред протестиращите в тирада.

Говорителят на държавното управление Золтан Ковач отхвърли да отговори на изпратени по имейл въпроси от " Ройтерс " по отношение на наличието на записа, разяснявайки единствено: " Много звук за нищо ".

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР