Хиляди привърженици на правото на аборт се събраха в неделя

...
Хиляди привърженици на правото на аборт се събраха в неделя
Коментари Харесай

Хиляди в САЩ се събраха за ежегодния Марш на жените в подкрепа на правото на аборт

Хиляди последователи на правото на аборт се събраха в неделя в доста американски градове, с цел да упорстват за отбрана на репродуктивните права и да отбележат 50-ата годишнина от към този момент анулираното решение на Върховния съд по делото " Роу против Уейд ", което гарантираше правото на аборт като предпазено от Kонституцията, заяви Асошиейтед прес.

Отмяната на решението през 2022 година сложи началото на интензивно приемане на ново законодателство в обособените щати, които се разделиха на такива, които лимитират или не разрешават абортите, и други, които се стремят да защитят достъпа до аборт, прибавя Българска телеграфна агенция.

 Снимка: AP/БТА

Ежегодният " Марш на дамите ", който стартира при встъпването в служба на президента Доналд Тръмп през 2017 година, съобщи, че е се е ориентирал към активизъм в обособените щати след анулацията на решението по " Роу против Уейд ".

" Тази борба е по-голяма от " Роу ", обявиха уредниците на митинга в Туитър. " Те си мислеха, че ние би трябвало да си стоим у дома и че това ще свърши с " Роу " - само че сгрешиха ".

Дванайсет ръководени от републиканците щата постановиха забрани на абортите, а в още няколко текат процедури за налагането на такава възбрана. Тези дейности обаче се компенсират от триумфи и на другата страна в разногласието.

 Снимка: AP/БТА

Противниците на абортите претърпяха провали в референдуми в Канзас, Мичиган и Кентъки. Щатските съдилища пък блокираха няколко от възбраните, които не съумяха да влязат в действие. Също по този начин организации оказват помощ на пациентки да пътуват до щати, които разрешават аборта, или при използването на лекарства, които провокират аборт.

Някои водени от Демократическата партия щати започнаха стъпки за отбрана на пациенти и снабдители на здравни услуги против правосъдно гонене в щати, където процедурата е неразрешена.

 Снимка: AP/БТА

Докато тактиката на " Маршът на дамите " се ориентира към обособените щати, деятели против абортите от ден на ден насочват вниманието си към Конгреса за оказване на напън за ограничавания на абортите на национално ниво.

Основният марш тази година се организира в неделя в Уискънсин, където предстоят избори, които ще дефинират салдото на силите в щатския Върховен съд и бъдещето на правото на аборт. Митинги се организираха обаче и в десетки други американски градове, в това число в щатската столица на Флорида Талахаси, където приказва вицепрезидентът Камала Харис.

 Снимка: AP/БТА

" Можем ли да бъдем фактически свободни, в случай че фамилиите не могат да взимат персонални решения за пътя на своя личен живот? И можем ли да бъдем фактически свободни, в случай че по този начин наречените водачи настояват, че са (...) " в авангарда на свободата ", а в същото време се осмеляват да лимитират правата на американския народ и нападат самите основи на свободата? ", съобщи Харис пред множеството.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР