Хиляди поддръжници на бразилския президент Жаир Болсонаро се събраха днес

...
Хиляди поддръжници на бразилския президент Жаир Болсонаро се събраха днес
Коментари Харесай

Поддръжници на бразилския президент Жаир Болсонаро се събират за военни паради и политически протести

Хиляди поддръжници на бразилския президент Жаир Болсонаро се събраха през днешния ден на прояви по случай Деня на независимостта , в това число военни паради и шествия, с цел да поддържат крайнодесния водач преди идните оспорвани избори, заяви Ройтерс.



Власти в столицата Бразилия удвоиха ограниченията за сигурност, за де попречат на последователите на Болсонаро да се приближат до Върховния съд, както се пробваха да създадат преди година на шествие, въодушевено от нападението против Капитолия на Съединени американски щати на 6 януари 2021 година. Снощи Болсонаро подреди на силите за сигурност да пуснат камиони с ремаркета, ръководени от негови поддръжници, да стигнат до огромно,покрито с трева пространство, където се чака стотици хиляди да се съберат на негов избирателен протест, само че губернаторът на федералния окръг Ибанеис Роша, съдружник на президента, отхвърли тези указания и възбраната за допускане на неоторизирани транспортни средства в централната зона остана в действие.

Болсонаро се появи за малко там, където се бяха събрали се последователите му, преди началото на военния церемониал, отбелязващ 200 годишнината от оповестяването на независимостта на Бразилия от Португалия. Противници на Болсонаро го подлагат на критика, че употребява националния празник и военния церемониал за задачите на предизборната си акция за изборите на 2 октомври. Според социологическите изследвания той изостава от левия си противник Лула да Силва.

Очаква се митингите, планувани в Бразилия, Сао Пауло и Рио де Жанейро, да покажат с каква поддръжка се употребява президентът, отправящ нападки против бразилските демократични институции, както и до каква степен може да стигне той в оспорването на изборните резултати. Критиките на Болсонаро към бразилската система за гласоподаване и съдилищата, които я управляват, накараха някои негови радикални последователи да призоват за боен прелом. Има опасения, че той се готви да се позове на изборни измами като своя съдружник, някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, с цел да отхвърли евентуална победа на Лула на изборите идващия месец.

Митингите биха могли да активизират последователите на Болсонаро, само че той рискува да усили и високия брой на отхвърлящите го, изключително в случай че направи остри изказвания, както се случи предходната година на Деня на независимостта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР