Хиляди от цялата страна се поклониха днес пред паметта на

...
Хиляди от цялата страна се поклониха днес пред паметта на
Коментари Харесай

Стотици почерпиха вяра и сила от Йоан Рилски-Чудотворец


Хиляди от цялата страна се поклониха през днешния ден пред паметта на Свети Йоан Рилски-Чудотворец, най-известния български светец и небесен настойник на страната ни на Очов ден, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

В Рилската света обител, учредена от родения в Бобошевското село Скрино, през днешния ден се стекоха хиляди, с цел да се поклонят пред мощите на светеца.

В Рилската св. обител още нощес се състоя всенощно бдение, а през днешния ден от 9:30 часа се отслужи празничната света литургия. В тържественото свещенодействие взеха присъединяване и духовници от Гърция и Сърбия.

Стотици пък бяха тези, които отидоха до гроба на небесния настойник на светеца, намиращ се на 5 км. над Рилския манастир.

Деца, млади и остарели поеха по каменистата пътека, с цел да изминат 15-те минути до черквата, в която в началото са положени нетленните мощи на Йоан Рилски.

Светецът е живял в пещера, която през днешния ден е тест за праведност, стига да преминеш през теснината и излезеш на върха на скалата.

Следващият обект за посещаване е аязмото, където от чешма блика вода, с която се измиват очите. В цепките към скалата, а от предходната година и в специфична урна, се слагат листчета с стремежи, които всеки има вяра, че светецът извършва.

Над аязмото пък е „ молитвената канара ”, от която небесният настойник на България отправял молитвите си за примирение.

На връщане по пътеката надолу всички имаха чувството, че са по-свети, по-смирени и положителни. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР