Хиляди опечалени, някои от които развяващи палестински знамена, днес присъстваха

...
Хиляди опечалени, някои от които развяващи палестински знамена, днес присъстваха
Коментари Харесай

Погребаха в Ерусалим убитата журналистка от Ал Джазира

Хиляди опечалени, някои от които развяващи палестински флагове, през днешния ден участваха на погребението в Ерусалим на известната журналистка от Ал Джазира Ширин Абу Акле, която съгласно изказвания на очевидци е била убита от израелски сили по-рано тази седмица, до момента в който отрязвала военна интервенция в окупирания Западен бряг, съобщи Асошиейтед прес.

Преди църковната работа в памет на Абу Акле десетки опечалени се пробваха да се придвижат пешком с ковчега с тленните ѝ остатъци от болница към черква в намиращия се наоколо Стар град. Израелска полиция се намеси и стартира да удря хората с палки, заради което носачите на ковчега за малко го изпуснаха на земята. Това беше рядка всеобща демонстрация на палестински шовинизъм в Източен Ерусалим - частта от свещения град, която беше завладяна от Израел през 1967 и за която палестинците претендират, че е тяхната столица, отбелязва АП.

" Ние умираме, с цел да живее Палестина ", скандираше множеството. По-късно участниците пяха националния химн на Палестина и скандираха " Палестина, Палестина ".

Междувременно израелските въоръжени сили обявиха, че първичното им следствие на гибелта на Ширин Абу Акле е заключило, че в град Дженин на Западния бряг се е водела яростна престрелка на към 200 метра от мястото, на което е била убита журналистката. Но следствието не е съумяло да откри дали Абу Акле е била убита от израелски сили или от палестински бойци. Репортери, които са били с Абу Акле, настояват, че в непосредствена непосредственост е нямало конфликти или бойци, по времето, когато тя е била убита в сряда сутринта.

След разгорещената сцена пред болничното заведение полицията разреши на фамилията на убитата да откара ковчега до претъпкана с опечалени черква в Стария град, след което отдели региона на болничното заведение и изстреля сълзотворен газ против десетки протестиращи. Полицията съобщи, че тълпата пред болничното заведение е скандирала националистки лозунги и е хвърляла камъни по полицията. " Полицаите бяха принудени да работят ", се споделя в изказване на полицията.

Няколко часа по-късно Абу Акле беше заровена в православно гробище отвън Стария град.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР