Хиляди хора, включително съдии и адвокати от много държави членки

...
Хиляди хора, включително съдии и адвокати от много държави членки
Коментари Харесай

Протест срещу съдебните реформи в Полша


Хиляди хора, в това число съдии и юристи от доста страни членки на Европейски Съюз, минаха през днешния ден на шествие във Варшава, с цел да стачкуват против правосъдните промени в Полша, съобщи Ройтерс. Тясе организира под надпис „ Маршът на съдийските тоги “. Миналия месец долната камара на полския парламент одобри законопроект, който ще разреши дисциплинарно уволняване на съдии, които подлагат на критика.

Начело на демонстрацията са представители на най-голямата професионална организация на полските съдии " Юстиция ", дружно с други съсловни асоциации. То има поддръжката на най-голямата гилдийна организация в България - Съюзът на съдиите, както и на магистрати от Холандия и Франция.

„ Право на самостоятелност, право на Европа “ - това е лозунгът на следващото протестно шествие против правосъдната промяна в Полша. То потегли от постройката на Върховния съд и стигна до полския Сейм - Народното събрание.

Зад постройката на Върховния съд се организира и контрапротест. Няколко десетки последователи на правосъдната промяна се събраха там.

Вече няколко години продължава разногласието за правосъдната промяна, която съгласно Брюксел и съгласно критиците на ръководещата партия Право и правдивост цели да ограничи независимостта на правосъдната система. Неотдавна " Право и правдивост " внесоха в Народното събрание ремонти в законодателството, касаещо статута на съдиите. Законопроектът, който към този момент беше утвърден от Долната камара на Народното събрание, ще разреши да бъдат наказвани съдии, които изричат политически убеждения.

Полският Върховен съд излезе със мнение, че правосъдната промяна може да се окаже причина за излизането на Полша от Европейския съюз.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР