Хиляди хора протестираха днес в Прага срещу чешкото правителство и

...
Хиляди хора протестираха днес в Прага срещу чешкото правителство и
Коментари Харесай

Мащабен протест в Прага срещу чешкото правителство и бедността

Хиляди хора стачкуваха през днешния ден в Прага против чешкото държавно управление и бедността на събитие, извършено под лозунга " Чехия против бедността " и проведено от новата политическа партия " Право. Уважение. Професионализъм " (ПУП), съобщи Франс прес.

" Събрахме се през днешния ден, с цел да се надигнем против тази беднотия ", съобщи Индрих Райхъл, юрист и водач на партията Подробен устройствен план, която провежда митинга, пред тълпата, събрала се на Вацлавския площад в Прага.

Чешката република е изправена пред рекордни равнища на инфлация през последната година, основно заради скока на цените на силата, породени от войната в Украйна, отбелязва Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

През февруари годишната инфлация в страната с 10,5 милиона поданици, членка на Европейския съюз и НАТО, доближи 16,7 %.

 Снимка: AP/БТА

Демонстрантите приканиха държавното управление на десноцентристкия министър председател Петър Фиала да подаде оставка, а Индрих Райхъл сподели, че желае да бъде основано държавно управление, което " е загрижено на първо място за ползите на чешките жители ".

Демонстрантите подлагаха на критика също по този начин НАТО и приканиха за неотложен мир в Украйна, която се бори с съветската инвазия повече от година.

Чешките медии оповестиха, че протестиращ с мегафон е призовал тълпата да събори украинското знаме, закачено на постройката на Националния музей, който се намира на площада.

 Снимка: AP/БТА

Противниците на държавното управление на Петър Фиала настояват, че той се грижи повече за Украйна, в сравнение с за личния си народ.

Чехия е изпратила забележителна военна и филантропична помощ на Украйна от началото на съветската инвазия през февруари 2022 година, показва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР