Хиляди хора от различни европейски държави работят заедно, за да

...
Хиляди хора от различни европейски държави работят заедно, за да
Коментари Харесай

#EUProtects: Все повече хора са в риск от трудова експлоатация. Как да го избегнем?

Хиляди хора от разнообразни европейски страни работят дружно, с цел да обезпечат сигурност за Вас и Вашето семейство. Те не търсят популярност и самопризнание, а просто си правят работата.

Ежедневно Европейски Съюз поддържа и свързва тези хора, подпомагайки трансграничното съдействие, с цел да могат да ни пазят. За тях споделя акцията на Европейска комисия " Европейски Съюз: По-защитени дружно ".

Един от тези „ елементарни герои “ е Надя Кожухарова от Асоциация " Анимус ". Дългогодишен психолог и терапевт, тя работи с жертви на трафик на хора и с дами, претърпели принуждение, по планове, финансирани от Европейски Съюз. Асоциацията дава на пострадалите психическа поддръжка, обезпечава обществена отбрана и подкрепя противоположната интеграция.


Снимка: Европейска комисия

Една от най-разпознаваемите в обществото форми на трудова употреба е трафикът за полова употреба. " Обект на трафика на хора са основно млади дами - изяснява Надя. - Както има черен трафик в едната посока, по този начин има и бял трафик в противоположната посока. След като една жертва алармира сама или бъде открита и разпозната в чужбина, тя доближава до нас посредством разнообразни институции. Това е една организация, в която се включват локални центрове като нашия в цяла Европа, Международната организация по миграция, полицейските структури, Националната комисия за битка с трафика на хора и така нататък "

Според Надя Кожухарова трафикът у нас съществува, тъй като е налице доста сериозна трудова миграция. " Има доста малко благоприятни условия за реализация. Като пътувате из България, виждате какъв брой заводи са затворени заводи, запустели земи. Хората къде да работят? Мнозина съумяват в чужбина, само че и доста хора стават жертва на злоупотреби, тъй като имат малко благоприятни условия тук, не са добре образовани, не знаят по какъв начин работи системата. На правилото: " Ела, вуйна ми ще ни уреди еди-къде си, там е братовчед ми, доста е несъмнено. " Заминават, без даже да се замислят. Не става въпрос единствено за дами от ромската общественост, и за такива от дребните обитаеми места, които нямат особена вероятност. "



Снимка: Европейска комисия

По наблюдения на експерта от ден на ден хората знаят с какви цели отпътуват, знаят, че е незаконно, че нямат подписани контракти. Работи се нещо, само че не им се заплаща за всичко. Постепенно се оказват в обстановка на тежка употреба. Много от тях са склонни да одобряват някаква форма на корист с тях просто тъй като получават някакви средства, а тук нямат и толкоз.

Преди година Асоциация " Анимус " прави забавна акция, която се основава на обществен опит. Пуска във фейсбук и по основни места в няколко града публикация за работа в Дания, която е с всички детайли на подправена публикация. " Дадохме един имейл и за пет дни към нас се обърнаха към 120 души. Мислехме си, че това ще бъдат хора с по-ниска степен на обучение, без да знаят езици, без огромен житейски опит. Напротив, оказаха се и хора с обучение, които са пътували в чужбина и знаят езици. Просто се заблуждават толкоз елементарно, тъй като са в невъзможност ", споделя Надя.

" Ние поемаме резултата от това, опитваме се да вършим акции за предварителна защита, да осведомяваме хората за правата им. Да знаят, че когато отиват в Западна Европа, те, като европейски жители, имат право да получават средства и да работя при същите условия, при които работят и локалните жители. Че не би трябвало да се съгласяват да им заплащат по-малко. Да не си дават документите. Да не работят без контракт и осигуровки, при неприятни битови условия ", поучава Надя Кожухарова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР