Хиляди години шамани, жреци, алхимици са търсели еликсира на безсмъртието.

...
Хиляди години шамани, жреци, алхимици са търсели еликсира на безсмъртието.
Коментари Харесай

Лекарства, които забавят стареенето съществуват

Хиляди години шамани, жреци, алхимици са търсели еликсира на безсмъртието. За страдание, към този момент не е изобретен подобен и както настояват световноизвестни геронтолози и учени, в никакъв случай няма да бъде открит. Но към този момент има медицински препарати, позволяващи да се борим със стареенето. И не е надалеч денят, когато лекарите ще стартират да ги предписват точно с тази цел. Много хора не могат даже да предположат, че към този момент са известни към 200 наименования на херопротектори, евентуално удължаващи живота на индивида. В инструкциите към тези медикаменти няма да прочетем, че те могат да се предписват срещу стареене. Причината е в това, че тези медикаменти са предопределени за съответни болести, а старостта публично не се смята за болест. Тези свойства на препаратите са тествани единствено върху лабораторни животни. По тази причина информацията за тях към момента не може да бъде употребена като рекомендация за самолечение.

Целта на проучванията е да се открият препарати, които могат да забавят развиването на възрастовите болести: сърдечносъдови, неврологични, онкологични и така нататък

Метформин

Този препарат към този момент е приет за херопротектор и в Съединени американски щати се предписва като лекарство, отдалечаващо стареенето. Получава се от френски люляк или билката жаблек. Освен в лечението на диабет 2 вид препаратът метформин се употребява за лекуване на неалкохолна мастна дистрофия на черния дроб. А към днешна дата се ревизира като средство за профилактика на разнообразни типове рак. Според някои учени метформинът провокира в организма същите промени, каквито ограничението на калориите: покачва чувствителността към инсулина, намалява равнището на холестерола и усъвършенства физическото положение. Американски учени анализирали здравословното положение и продължителността на живота на 70 000 пациенти с диабет, които приемали метформин. Рискът от развиване на рак при тях бил с 35-40% по-нисък спрямо другите, които не приемали този препарат. Освен това живели по-дълго.

Стареенето на сърдечносъдовата система стартира с атеросклероза на кръвоносните съдове. Впоследствие може да се развие високо кръвно налягане, което натоварва прекомерно доста сърцето и го принуждава да се износва по-бързо. Метформирът потвърдено задържа стареенето на сърцето и съдовете и забавя развиването на такива старешки болести като хронична сърдечна непълнота, атеросклероза, фибрилация на предсърдията, аневризма на аортата, периферно проваляне на артериите, калциране на съдовете. Метформинът към този момент е приет за херопротектор от Американската организация за надзор на лекарствените препарати. И в Съединени американски щати се предписва като лекарство, отдалечаващо стареенето.

Силденафил (Виагра) е лекарство, което намалява кръвното налягане в белодробната артерия, уголемява кръвоносните съдове и възвръща тяхната разтегливост.

Това лекарство получи международна популярност с помощта на едно свое странично деяние. Препаратът е пуснат първо под комерсиалната марка “Виагра ” и се създава като лекарство срещу исхемична болест на сърцето, само че резултатите от клинични проучвания, извършени през 1992 година, разочаровали основателите на този препарат. Неговият непряк резултат, за който съобщили доста от участниците в проучването, а точно: изразено въздействие върху кръвотока в региона на органите в дребния таз, навело на концепцията това лекарство да се приема за терапия на еректилна дисфункция. По-късно били открити други свойства на силденафила - намалява кръвното налягане в белодробната артерия, уголемява кръвоносните съдове и възвръща тяхната разтегливост. Тези свойства разрешават да се предотвратят редица възрастови промени, предизвикващи болести, които са отпред в листата по причина за смъртност - инфаркт, инсулт, старческо малоумие, атеросклероза на съдовете.

Рапамицин в композиция с метформин може би ще се окаже уместно медикаменти за лекуване на стареенето и възрастовите болести. Рапамицинът, открит от бразилски откривател като артикул на метаболизма на бактерията Streptomyces hygroscopicus от почвен пример от остров Пасхи, главно се употребява като имунодепресант за попречване отхвърлянето на органи и тъкани. Използват го като противогъбичен антибиотик и след присаждане на органи, с цел да не бъдат отхвърлени от организма. В извършения опит той увеличавал продължителността на живота на квасните гъбички, нематодите, дрозофилите с 26%. Действието му върху мишки е доказано от 8 разнообразни самостоятелни проучвания. Рапамицинът блокира избрана белтъчина и по този метод провокира в организма промени, каквито има и при доста намаление калоричността на храната.

Препаратът обаче има странични резултати, измежду които: увеличение устойчивостта към инсулина, което може да стане причина за диабет. Но препаратът метформин може да е решение на този проблем, защото към този момент е посочил своята успеваемост при някои пациенти с диабет.

Капките на Скулачев - мощен антиоксидант, предотвратяващ отрицателното влияние на свободните радикали върху организма.

Акад. Скулачев, който се занимава с проучване процеса на стареене, предложил средство, получило наименованието “Капките на Скулачев ” - мощен антиоксидант, предотвратяващ отрицателното влияние на свободните радикали върху организма. На този стадий се оферират капки за очи “Визитамин ”, а стартирането на препарата срещу напреднала възраст към този момент е отсрочено, защото не са извършени всички нужни тествания и проучвания. През 2016 година се появила информация, че лекарството срещу напреднала възраст е към този момент в аптеките, само че към този момент липсват данни за неговото произвеждане и продажба.

Мелатонинът към този момент се предписва в Съединени американски щати като средство, предотвратяващо стареенето.

Мелатонинът е открит през 1958 година Това е хормон, който се създава в нашия организъм през нощта, в тъмните часове и е регулатор на съня и биоритмите. През 70-те години на предишния век учените открили, че мелатонинът, употребен във тип на препарат при плъхове и мишки, удължава живота им. Мелатонинът към този момент се предписва в Съединени американски щати като средство, предотвратяващо стареенето. В някои страни той, както и метформинът към този момент се употребяват за лекуване на онкологични болести. А потреблението на мелатонина като херопротектор, отдалечаващ стареенето, е нещо, което ще се случи в близко бъдеще.

Борбата със стареенето би трябвало да се води всекидневно. Нито една вълшебна таблетка срещу напреднала възраст няма да ви помогне, в случай че не пазите здравето си и не се стараете да поддържате всички органи и системи в положително положение.

Преди да решите да опитате някое от посочените нагоре лекарствени и всевъзможни средства срещу стареене, не забравяйте да се консултирате с доктор.

Геронтолозите предлагат да обърнем внимание и на простите, само че ефикасни средства:
Магнезий. Понижава заболеваемостта от възрастови заболявания (сърдечносъдови, метаболитни и др.) и забавя старееното на клетъчно равнище.

Глюкозамин сулфат. Увеличава оптималната дълготрайност на живота на лабораторните мишки със 7%.

Витамин К. Съкращава смъртността по всевъзможни аргументи с 46% и оказва общо оздравително деяние на организма.

Витамин D. Съкращава смъртността на лабораторните мишки със 7%.

Витамин В5. Удължава живота на мишките с 18%.

Никотинамид рибозид. Увеличава продължителността на живота на мишките с 15%.

Най-полезните артикули за поддържане на здравето и закъснение стареенето на клетките:
Ядки. Всички типове ядки са източник на антиоксиданти, витамини и минерали, доставяйки на организма нужни субстанции.

Горски плодове. Природни антиоксиданти, спомагащи за изкарването на токсините и свободните радикали.

Зелени зеленчуци. Понижават равнището на липопротеините в кръвта и спомагат за излекуване на сърдечносъдовата система.

Мазна риба. Източник на незаменими мастни киселини.

Немазно месо, предоставящо белтъчини - строителен материал за клетките.

Яна БОЯДЖИЕВА /zdrave.to
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР