Хиляди гърци протестираха в Солун срещу използването на името Македония

...
Хиляди гърци протестираха в Солун срещу използването на името Македония
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Солун за името на Македония

Хиляди гърци стачкуваха в Солун против потреблението на името Македония като част от названието на Република Македония. Около 50 000 стачкуващи участваха в митинга тази неделя, заяви Франс прес, базирайки се на информация на гръцката полиция. Това е първият огромен митинг в Гърция, откакто по-рано този месец Скопие и Атина възобновиха договарянията с посредничеството на Организация на обединените нации за намиране на компромис за името на някогашната Югославска република. Спорът продължава към този момент 25 години и пречи на интеграцията на Македония в Европейски Съюз и НАТО, защото Гърция блокира процеса.

Протестиращите носеха плакати " Македония е била и ще бъде гръцка ", " Долу ръцете от Македония ", " Името е нашата душа ".

Солун е център на северната гръцка област Македония и Гърция твърди, че желанието на съдената страна да се именува по този метод издава териториални искания към Гърция. Поради тази причина Македония бе призната през 1993 година в Организация на обединените нации под името " Бивша Югославска република Македония ".

Разговорите тази седмица сред договарящите от Атина и Скопие под посредничеството на Организация на обединените нации не доведоха до съответен резултат, само че към този момент има няколко компромисни имена, към които се търси единодушие.

" Има единствено една Македония и тя е гръцка ", обявиха протестиращите в Солун.

Уреждането на разногласието се натъква на вътрешнополитически проблеми както в Македония, по този начин и в Гърция. Предишният македонски министър председател Никола Груевски и партията му ВМРО-ДПМНЕ отхвърляше каквито и да е взаимни отстъпки с името на Македония, само че сегашният министър председател Зоран Заев е решен да форсира интеграцията на страната в Европейски Съюз и НАТО и работи за реализиране на решение с Гърция.

Това би било триумф и за гръцкия министър председател Алексис Ципрас, чиято коалиция пристигна на власт през януари 2015 година Представители на дясната партия " Независими гърци ", която е съдружен сътрудник в ръководството, обаче оповестиха, че няма одобряват решение на разногласието със Скопие, съдържащо името " Македония ".

Социологическите изследвания демонстрират, че по-голямата част от гърците споделят това мнение.

Очаква се Ципрас и Заев да се срещнат в сряда или четвъртък по време на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария. Следващата стъпка ще е диалози сред външните министри през февруари.

Според добре осведомени източници, представени от гръцкия в. " Екатимерини ", че по време на срещата си предходната с архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним, министър председателят Ципрас е показал като допустим вид за компромис името Република Вардарска Македония , до момента в който Скопие избира Република Нова Македония.

Международният медиатор в разногласието Матю Нимиц предложи няколко благоприятни условия за името - Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР