Хидроинженери започват обследване на двата язовира над Царево, които събраха

...
Хидроинженери започват обследване на двата язовира над Царево, които събраха
Коментари Харесай

Хидроинженери започват обследване на язовирите над Царево

Хидроинженери стартират проучване на двата язовира над Царево, които събраха тонове дъждовна вода по време на бедствието и по този начин не се стигна до още по-страшни последствия.

Геофизикът Пламен Петков, който има 30 годишен опит във ВиК проектирането, споделя, че стената на язовир “Потурнашки ” не е поддържана от години и по знамение не се е скъсала.

ДНСК е една от институциите, на които страната в дебитор, счита Андрей Цеков

„ Това, което незабавно се вижда, че самата стена е обрасла с шубраци и дървета и едра дървесна растителност, чиято коренова система компрометира тази стена “, сподели той.

Водата е преливала над стената, все пак, тя е издържала налягането.

Експертът споделя, че по свидетелските разкази на хората за талази от по два метра, няма по какъв начин мощният дъжд да е повода за бедствието.

Първата ревизия е на Автомагистрала “Хемус “

„ За да се получи такова затлачване и талази от очевидци, които споделят - " пристигна вълна от по 2-3 метра ", това значи, че тази вода е била заприщена някъде, т.е. не е имало проходимост на тези дерета или речни корита, с цел да може тази вода да се оттича по натурален път “, изясни Петров.

В предаването " 120 минути " регионалният шеф на Бургас и кметът на Царево обясниха, че ремонт на язовирите е нужен, само че заплаха за хората няма.

Това стана ясно след съвещанието на спешния щаб в Царево

От Държавната организация за метрологичен и механически контрол, които правят надзор, обявиха за bTV, че на 20 юни е направена инспекция, която установи, че язовирът " Потурнашки " е безусловно изправен. И макар растителността по стената компрометирани сектори все още на проверката-няма.

Затворен единственият път Царево – Ахтопол

" След поройните дъждове в региона на язовирите се установяваха нарушавания по въздушните откоси на язовирните стени. С цел оптималната сигурност на популацията е взето решение водните равнища в язовирите да се намалят до кота мъртъв размер, след което да се проучват опциите за ремонтно-възстановителни работи ", допълват те.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР