Хидроинженери започват обследване на двата язовира, които събраха милиони литри

...
Хидроинженери започват обследване на двата язовира, които събраха милиони литри
Коментари Харесай

Геофизик за наводнението: Хората са извадили късмет

Хидроинженери стартират проучване на двата язовира, които събраха милиони литри дъждовна вода по време на бедствието в Царево и по този начин избавиха региона от още по-страшно злополучие. На база на този разбор общината ще изиска средства от страната за ремонт. От високата вълна са развалени стените.

Пламен Петров е геофизик. Занимава се с планиране на ВиК цикли от 30 години. Случилото се в региона на Царево не го изненадва. „ Това, което се случи преди време, ще продължи да се случва . Това се случи в Мизия, в Бисер ”, напомня той. Експертът има парцел в Лозенец, по тази причина и прави лично изследване на вредите, нанесени по двата язовира над курортното село. „ Тези хора огромен шанс са извадили, тъй като половината стена я няма. Тази част, която я няма, е обрасла с дървета ”, твърди Петров, съобщи.

Че язовирите към този момент са рискови считат и от локалната власт в Царево . „ Още  в понеделник идват хидроинженери, които сме поканили. Ще стартираме проучване и се надявам на стремително създаване и реновиране на тези стени ”, сподели кметът Георги Лапчев.

Според Пламен Петров някои стени не са поддържани от 20-30 години. „ Дерето изпод е безусловно прорасло. Не знам по какъв начин изобщо е минавал вода от там ”, добавя експертът. Той е безапелационен, че би трябвало да се изготви незабавно общоприет проект за цялото българско Черноморие.  На въпроса за какво се случи следващото наводняване с човешки жертви, отговорът на геофизика е безапелационен: „ 30 години безучастие на страната ”.

Непосилни за доста от хората, които изгубиха домовете си по Южното Черноморие, ще са разноските за това да възстановят домовете си. Боклуците от домовете на локалните към момента не са извозени и това се трансформира в сериозен проблем.

Движението по пътя сред Созопол и Царево е усложнено . На моста над река Караагач, който беше затворен в първите дни на бедствието, е основана организация за прекосяване единствено по едната лента. Очаква се оборудването да попадне в листата с рискови такива.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР