Хибридният модел е най-предпочитаният за извършване на работата към момента,

...
Хибридният модел е най-предпочитаният за извършване на работата към момента,
Коментари Харесай

Хибридният модел на работа е най-предпочитан днес

Хибридният модел е най-предпочитаният за осъществяване на работата все още, съгласно инж. Ренета Василева, специалист по сигурност и здраве при работа в " ЛОТ-КОНСУЛТ ", съобщиха от компанията. 

Проучване на " Boston Consulting Group " демонстрира, че 75 % от чиновниците, които са минали на хибриден модел на работа през последните две години, са най-малко толкоз продуктивни при осъществяване на самостоятелните си задания, колкото са били преди удара на пандемията. И към половината споделят, че са най-малко толкоз продуктивни при задания за взаимна работа, които нормално се извършват в екип на едно място.

Непрекъснато изменящият се свят наложи нови модели на работа. Това зависи от естеството на работата и какви са контрактуваните условия за работа хоум офис. Всичко е доста самостоятелно - зависи от компанията, от работодателите, от чиновниците, разяснява инж. Ренета Василева настройките на чиновниците за отдалечена или работа в офиса.

В доста компании чиновниците избират да работят хоум офис, изключително в ИТ бизнеса.

Част от чиновниците избират да посещават офиса за срещи, конференции или да се разнообразят и поддържат връзка с сътрудниците. В други компании чиновниците са на график- една седмица работят от у дома, една седмица - от офиса, или пък избрани дни от седмицата, т.е. употребяват хибридния модел. 

ИТ компаниите, счетоводителите, задгранични компании, с записана активност в България, без да наемат офис пространства, избират чиновниците да работят хоум офис, показва специалистът. Административните действия, част от държавната администрация избират хибридния модел на работа.

При индустриалните предприятия единствено административният личен състав употребява хибридния модел на работа. 

Пандемията от КОВИД-19 сподели какъв брой значимо е смисъла на здравословните и безвредни условия на труд - от една страна за отбраната здравето на служащите и действието на нашето общество, от друга - за стопански и обществени действия, означи Ренета Василева. Според нея възобновяване и възобновяването на продуктивността би трябвало

да включва и наложителен ангажимент за поддържане на здравословни и безвредни условия на труд на работните места. Това се отнася и при работа от разстояние.

Структурните, организационните и софтуерните промени в работната среда водят до нараснало влияние върху равновесието сред професионалния и персоналния живот, уточни специалистът. Необходимо е да се прави оценка въздействието на новите модели на претовареност и работа върху равновесието сред професионалния и персоналния живот и здравето и благосъстоянието на работното място. Голямо въздействие оказват другите форми на еластичност и внедряването на нови технологии - да вземем за пример хоум офис работа, реализирана благодарение на ИКТ.

Гъвкавата организация на работата оказа значително значение за позитивно психологично благополучие на служащите и тяхното здраве, уточни специалистът и добави, че гъвкавостта и по-високите степени на надзор на времето на работа (хоум офис),

могат да доведат до по-добър баланс сред професионалния и персоналния живот, както и намаляването на напрежението, обвързван с пътешестване до работното място.

Психосоциалните опасности, демографските промени под формата на застаряваща работна мощ, смяна в моделите на работа постановат непрекъснато обсъждане и взимане на ограничения, по отношение на сигурността и здравето при работа. Здравословните и безвредни условия на труд извършват основна роля, тъй като със застаряването на служащите е значимо работната среда и дилемите да се приспособяват към характерните им потребности и също по този начин е нужно да се сведат до най-малко рисковете, счита специалистът.

Цифровите технологии обезпечават на служащите, в това число служащите с увреждания или по-възрастните служащи, и техните работодатели цифрови решения, които да подкрепят тяхното здраве и богатство. Според инж. Ренета Василева

този прогрес в технологиите може да обезпечи по-големи благоприятни условия за възстановяване на равновесието сред професионалния и персоналния живот както за дамите, по този начин и за мъжете,

и за подкрепяне на използването на ЗБУТ. Насърчаването на просвета на предварителна защита е от значително значение за здравословната и безвредна работна среда, посочи Василева. 

Според нея през последните години се следи повишение на отговорността на работодателите, само че обстановката с КОВИД-19 оказа отрицателно въздействие върху провеждането на присъствените образования. Последните две години образованията по сигурност на труда са напълно онлайн, което не дава опция за даване на на практика способи за сигурност при работа, счита специалистът. Проблем се основава и при назначението на нови служащи и чиновници при тяхното въвеждане в работата, изключително в случай че тя е обвързвана с обслужване и поддържане на машини и уреди.

Все отново работодателите правят оценка нуждата от провеждането на профилирани образования за придобиване на съответни познания и умения в региона на сигурността и здравето при работа.

Най-голямо внимание на образованията по сигурност се обръща в индустриалните предприятия, сподели инж. Ренета Василева. Причината е, че законодателството изисква наложителни образования за лицата, които обслужват и поддържат уреди с нараснала заплаха и електрически уредби.

Хибридното работно място може да наподобява като отговор на краткотраен проблем, само че последните месеца демонстрираха, че може да е решение за бъдещето на работните процеси, разяснява инж. Ренета Василева и добави, че е належащо да бъдат открити способи за структуриране и балансиране на работата, сигурността, връзката и психологичното здраве.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР