Хибридната работа е парадокс. Стефано Пикиекио HR директор за ЦИЕ

...
Хибридната работа е парадокс. Стефано Пикиекио HR директор за ЦИЕ
Коментари Харесай

Хибридната работа - кой кого контролира

Хибридната работа е абсурд. Стефано Пикиекио
HR шеф за ЦИЕ в Microsoft, пред The Future of Work Summit: Leadership, Talent and Technologies

Нужни са майсторски и персонални, и професионални умения, с цел да се открие златната среда в живота. Особено когато това би трябвало да стане бързо и по насила. В доста връзки рецесията с ковид промени методите за полагане на труд по необратим метод - търсенето на салдото сред персоналния и професионалния живот, поддържането на психологичното богатство, гъвкавостта за това по какъв начин и от кое място се работи, всички тези фактори нахлуха в всекидневието на милиони хора по света, а към този момент близо две години след началото на пандемията те са водещи цели в тактиките на експертите по човешки запаси и водачите в фирмите.

Тенденциите демонстрират, че хибридният модел на работа (с опция за работа както от офиса, по този начин и отвред другаде) ще бъде най-разпространен точно поради гъвкавостта, която предлага. В същото време специалисти и водачи са разграничени в мнението си за неговата успеваемост - Сид Сийбрандий, основен изпълнителен шеф на GitLab, назовава хибридната работа " най-лошата от двата свята " ; Никълъс Блум, професор по стопанска система от Станфордския университет с опит в работата от отдалеченост, има вяра, че щом пандемията отшуми, работата от у дома два дни в седмицата ще се трансформира в константа и ще разрешава на хората да работят дейно с сътрудниците си в офиса, като в същото време ще се възползват от понижения стрес от по-малко пътувания до работното място; съгласно някогашния дълготраен HR шеф в Гугъл Лазсло Бок пък хибридният модел може да се окаже " рецепта за злополучие ". Остава въпросът за какво хибридната работа основава дисбаланс в връзките сред чиновниците и фирмите вместо това, което се чака да основава - баланс?
Служителите се изтощиха, а бизнес водачите " процъфтяха "
- Work Trend Index от март 2021 година, измежду чиновници в целия свят сподели, че болшинството от тях изпитва усложнения или се бори за оцеляването си в изискванията на пандемия и огромен % (41) са обмисляли да изоставен своя шеф през 2021 година Прогнозите на софтуерния колос се сбъднаха и в целия свят, изключително в Съединени американски щати, най-трудното затруднение за фирмите през миналата половин година се оказа така наречен Great Resignation (от англ. Голямото напускане). Е, има и риск с, както направи неотдавна основният изпълнителен шеф на Better.com Вишал Гарг със свои 900 чиновници. На висока имиджова цена, която сложи под въпрос и излизането на компанията на борсата посредством вливане във SPAC.
Реклама
В същото време над 60% от водачите споделят, че преуспяват по време на пандемия.

Грижата за деца и възрастни родители, работата на първа линия, намаляването на заплатата или уволнението са единствено част от стресовите фактори, които доста от работещите срещнаха директно след началото на рецесията. Разбира се, както бизнесът, по този начин и чиновниците търсят способи за справяне с рецесията, само че не лиши доста време на водачите в фирмите, с цел да схванат, че грижата за психологичното здраве на чиновниците е основна за сполучливото възобновяване на работните процеси. Преломен стана моментът, в който работодателите схванаха, че не могат да задържат чиновниците си на работа в офиса заради две съществени аргументи - здравната конюнктура и рискът от разпространение на болестта и онлайн образованието на децата, в което интензивно присъединяване не могат да не вземат работещите им родители. Така в резюме хибридният модел на работа навлезе на хиляди работни места, където го разрешават. Гъвкавият модел се трансформира от елементарна облага, позволяваща няколко дни работа от у дома в година, в метод на работен живот, който стартира оздравителния развой на изтощените чиновници. Както всичко ново с огромен мащаб, хибридният режим слага редица провокации пред ръководството на екипи и връзката посред им, само че с помощта на технологиите и бавното, само че все по-сигурното отминаване на пандемията, от ден на ден бизнеси откриват способи, по които да свързват хората посред им, с цел да основат сполучлива хибридна организационна просвета.

Сега топ приоритет в тактиките на експертите по човешки запаси е обезпечаването на психическо богатство на чиновниците. от сътрудниците си на запад и някои споделиха пред " Кариери ", че са въвели придобивки като здравното обезпечаване за сметка на компанията, което включва и осигуровка на родственик на служителя; пакети в региона на психологичното здраве, грижа за бременността и раждане; обществени придобивки за млади родители и други, с които целят освен да запазят чиновниците си ментално и физически здрави, само че и да ги задържат, тъй като стегнатият пазар на труда, който рецесията сътвори, единствено усложни обстановката за българските компании, които оперират в по този начин или другояче дребен и стеснен пазар на труда.
Поколенията имат специфики, бизнесът би трябвало да ги регистрира
Изглежда, че пазарът на труда в международен мащаб щеше да претърпи своята епохална промяна със или без рецесията от Covid-19. Днес работната мощ включва представители на съвсем всички дефинирани генерации - от традиционалистите, така наречен Тихо потомство (родените 1927-1946 г.) до поколението Z (2001-2020 г.). Важно е да се признае, че другите поколения имат своите специфики. Например в една компания може да има хора, които не са виждали компютър с десетилетия откакто са влезнали на пазара на труда, и такива, които са толкоз " на ти " с технологиите, че вършат предходното потомство да наподобява като лудити спрямо тях.
Реклама
Освен това хората са на разнообразни стадии от живота и това ще повлияе на това, което желаят от дадена роля. Докладът за идеалния шеф на Biospace разкрива, че бейби бумърите " не наподобяват толкоз заинтригувани от благоприятни условия за покачване и прогрес в кариерата, колкото по-младите групи ", за тях по-важна е смислената и забавна работа. Милениалите обаче класират опциите за покачване надалеч по-високо от другите генерации, като 81% декларират, че това е значимо за тях.

Дори и да има ясни разлики сред поколенията, има и големи прилики. Ключово е както чиновниците, по този начин и работодателите да не се концентрират върху разликите на техните колеги/служители, а да се насочат деликатно към общите неща, които споделят. Усилията за адаптиране на по-възрастните генерации към новите технологии към този момент е измежду целите на HR експертите, само че това надалеч не значи, че е единствено техен ангажимент.

Според данни на Catalyst процентът на младежите (на възраст 0-29 години) измежду общото население на Европейски Съюз е понижен от 38.1% през 1999 година до по-малко от една трета (31.8%) през 2019 година Последни данни от проучване на експертен екип на Българска стопанска камара пък демонстрира, че в случай че през 2000 година на 100 души, излизащи в пенсия, са се падали нови 124 млади, които ги заместват на пазара на труда, то през днешния ден . Необходимостта от интензивно включване на възрастните хора в пазара на труда е безспорна. Ускорената цифровизация на всичко в живота на хората през миналите съвсем две години ще се случи бързо и незабелязано за едни, само че мъчно и постепенно за други, по тази причина в помощ на по-възрастните би трябвало да се притичат освен експертите по човешки запаси, само че и по-младите им сътрудници, както и висшият мениджмънт, който би трябвало да подсигурява, че работещите на всички равнища в компанията, без значение от възрастта им, съумяват да разпрострат цялостния си капацитет.
Срещи 1:1 изяждат времето на всички
Само за 20 месеца броят на работните срещи световно е повишен със 70%. През февруари един експерт на приблизително висока позиция е имал по три срещи дневно. През ноември тази година обаче към този момент са пет. Това демонстрира нов отчет на Reclaim.ai, който преглежда анонимни, систематизирани данни от онлайн календарите на над 15 хиляди експерти.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Политика 3 Телекоми 1 Политика 2 Енергетика 3 Телекоми 1 Компании 2 Политика 3 Енергетика Реклама
Докато организациите одобряват по-асинхронни информационни принадлежности за поддръжка на отдалечено работещите чиновници, нуждата от срещи единствено се ускори. Работните места стават отдалечени за първи път, само че бизнесът към момента не знае по какъв начин да ги ръководи по този начин, че да не се усилват срещите, с цел да останат работещите свързани между тях. Срещите лишават скъпи работни часове от екипите, които имат ежеседмични задания да ползват тактики, да основават седмични доклади и да споделят постоянни актуализации на положението на плановете, по които работят. За да отговорят на условията за срещи, чиновниците би трябвало да отделят спомагателни 7 часа в седмичния си график, демонстрират данните от отчета.
Източник: Reclaim.ai - 2021 Productivity Trends Report Източник: Reclaim.ai - 2021 Productivity Trends Report
Дигиталната изтощеност и множеството срещи са единствено някои от десетките фактори, довели до всеобщия " бърнаут " на работещите от началото на пандемията. Нуждата от опазване на връзката сред хората в екипите е естествена за задачите на бизнеса и организационната просвета, само че съществуват способи, по които везната може да се изравни, тъй че времето за срещи да не " изяжда " от времето за работа. Прекратяването на самостоятелни срещи може да има голям резултат върху съкращаването на работния ден, който набъбна от 7.5 часа през февруари 2020 година до 8.9 часа през октомври 2021 година Ефективното обмисляне е ключът към това бъдещето на срещите да бъде дейно. Още в самото начало е добре да се намерения за какво в действителност би трябвало да се организира този диалог, нужно ли е и какъв брой е незабавно. След като бъдат изяснени тези въпроси, следва слагането на ясни цели, с които събеседникът да бъде осведомен авансово. И въпреки всичко рисковете и провокациите, които хибридната работа крие, няма да изчезнат скоро. Патрик Лайтбоди, съосновател на Reclaim, разяснява неотдавнашен отчет на компанията, че към този момент са налице " доста случаи за експерти, които отиват на среща в офиса единствено с цел да схванат, че индивидът, с който би трябвало да се срещнат, не е там ".
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Наръчник на хибридния чиновник Лаптоп (с микрофон и камера) Подходящо бюро и стол Бърза интернет връзка Смартфон Акаунт в платформи за видеоконферентни връзки Софтуер за обмисляне на екипни задания Софтуер за незабавни известия и колективен чат Облачно пространство за запазване и обработка на документи (с опция за шерване с хора от организацията). АКЦЕНТИ: Най-използваният програмен продукт за незабавни известия в България е Фейсбук Messenger (източник: Similar Web; данни към 2021 г.) Най-използваната платформа за видеоконферентни диалози в България е Гугъл Teams (източник: Tool Tester; данни към 2021 г.). 17% от българите водят видео- или аудиоразговори постоянно, а 62% не споделят по този начин въобще (източник: Statista; данни към 2020 г.). Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Светлана Митрова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР