Хейлундзян, провинция в североизточната част на Китай, е лидер в

...
Хейлундзян, провинция в североизточната част на Китай, е лидер в
Коментари Харесай

Интелигентното земеделие се превръща в обичайна практика

Хейлундзян, провинция в североизточната част на Китай, е водач в производството на зърно в Китай в продължение на 13 поредни години. През 2022 година фермерите в провинцията са произвели към 77,63 милиарда кг зърно, което съставлява 11,3 % от общото за страната, оповестява държавната осведомителна организация Xinhua. Тук плодородната земя се простира до хоризонта, а технологията икономисва време и запаси на фермерите. Интелигентното земеделие се предизвиква от Beidahuang Group, водещ народен производител на зърно. Така за използването на течни торове върху оризови плантации в региона, които са под контрола на компанията, от дълго време работят селскостопански дронове.

„ След като съм възнамерявал траекторията на полета на дрона на компютъра, той може да работи самичък, като пръска отмерено за по-добро асимилиране от растенията, а аз би трябвало единствено да го следя с мобилния си телефон. Един час работа с дрон е равностоен на пет или шест часа работа във фермата “, сподели Янг Пен, производител на ориз, писа профилираното издание agrozona.bg.

Дрон може да понижи разноските за труд с 40% при напръскване на течен тор върху имота, разяснява още производителят пред Xinhua.

„ В оризище от 21 000 mu (около 1400 ха) пръскането на течен тор с дронове може да спести към 40 000 юана (около $5 546). Торенето с дронове е норма тук “, добави Синхуа Джан Лей, представител на зоната за ръководство.

Селскостопанските дронове освен покачват успеваемостта и понижават разноските за труд, само че също по този начин разрешават потреблението на по-малко пестициди, което лимитира замърсяването на почвата.

Това лято Beidahuang Group показа нов вид дрон с усъвършенствана навигационна система и алгоритмичен програмен продукт. Въвеждането му е понижило потреблението на пестициди с 10%, а успеваемостта на работа се е нараснала с още 20%.

Редица модерни технологии за напояване, като интелигентно напояване и капково напояване на плитка дълбочина, също са въведени в оризовите полета на компанията. В предходни години напояването и отводняването изискваше хора да следят шлюза на помпената станция, което отнемаше време и труд, а точността на контрола на водата беше лимитирана от човешка неточност.

От основаването на интелигентната система за напояване, водните помпи и шлюзовете за селскостопански канали се ръководят от смарт телефони, което разрешава дистанционно управление и тъкмо систематизиране на водните запаси със обилни икономии на вода през лятото. Използва се и високопрецизно съоръжение за селскостопански мониторинг за събиране на информация за метеорологични бедствия, мокрота на почвата, вредители и напредък на разсад. Събраните данни служат като управление за използване на напояване, пестициди и торове.

Наземното приложение на торове, да вземем за пример за царевица, също е оборудвано с технологии, които ви разрешават да регулирате дозата на тора съгласно изискванията на всяко място. Изследователите на компанията си сътрудничат с учени от Североизточния институт по география и агроекология на Китайската академия на науките, с цел да основат и конфигурират партида датчици в полетата за бързо приемане на параметри като условия на околната среда и развиване на царевица (листна повърхност и наличие на азот в листния слой).

„ Въз основа на получените данни се дефинират характерните условия за използване на тор за всяка единица просвета. Това понижи потреблението на торове с 15% и усили производството на зърно с повече от 5% “, сподели Ли Чуан, управител в компанията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР