Hells Angels* (от англ. ез. – Ангелите на ада) отдавна

...
Hells Angels* (от англ. ез. – Ангелите на ада) отдавна
Коментари Харесай

Как се създава Hells Angels и как получава името си

Hells Angels* (от англ. ез. – Ангелите на ада) от дълго време са най-известният мото клуб в света. Въпреки че бандата е посочена от Европол като незаконен профсъюз, тя също е известна със своята щедрост и редица други изненадващо позитивни дейности. Това, което доста от нашите читатели може да не осъзнават, е, че името им в действителност произлиза от армията на Съединените щати. Ето историята на произхода на бандата и по какъв начин тя получава името си по това на група американски бойни водачи.

 Hells Angels clubhouse East Village

Hells Angels, най-големият мото клуб в света, е публично основан през 1948 година Първият чаптър (местна група) се намира във Фонтана, Калифорния, в окръг Сан Бернадино, а след това клубът се разраства до 467 чаптъри в 59 разнообразни страни. Първоначалният му създател е Ото Фридли, деец от Втората международна война, който неотдавна се е отделил от мотоклуба Pissed Off Bastards.

Клубът, който от преобладаващо бледолики, споделя, че няма публична политика на дискриминация, а чаптърите в други страни имат членове, които не са бели. Процесът на влизане в клуб е дълъг, и включва няколко стъпки, тъй като откакто човек се причисли към Hells Angels, се чака да остане член до края на живота си.

 Hells Angels-03

Отначало на мотоклуба се гледа с романтика. Хората виждаха бандата като въплъщение на свободата, лоялността и братството. Обществеността научава повече за Ангелите посредством два забележителни източника от 1966 година: известния публицист Хънтър С. Томпсън написа книга за чаптъра в Сан Францисо, озаглавена „ Ангелите на пъкъла: Странната и ужасна сага на бандите на мотоциклетните нарушители “. Томпсън се причисли към бандата и прекарва една година с тях. В последна сметка обаче Ангелите атакуват създателя и го пребиват грубо.

Също по този начин през 1966 година Роджър Корман пуска кино лентата „ Дивите ангели “. Въпреки че лентата стартира жанра на байкърските филм, той не е доста благ с Hells Angels. Групата е показана най-вече като незаконна и нихилистична. Във кино лентата вземат участие Питър Фонда, Нанси Синатра, Брус Дърн и Даян Лад; ето филмов откъс:

Ангелите от дълго време се показват като законна организация, която прави положително. Мотоклубът постоянно взе участие в благотворителни начинания, изключително свързани с деца като доста чаптъри купуват и подаряват играчки по време на празничния сезон, а други вземат участие в благотворителни организации, които се борят против жестокостта към животните или малтретирането на малолетни и малолетни.

В същото време Ангелите са свързани с престъпността. Както Министерството на правораздаването на Съединените щати, по този начин и Европол считат мотоклуба за проведен незаконен профсъюз. През 2019 година холандският съд издава декрет, с който не разрешава на Hells Angels да влизат в страната. В Германия пък единствено някои чаптъри на клуба са неразрешени, само че не и цялата организация.

Освен моралът на групата, произходът на името, Hells Angels, също е под въпрос. Дълго време се счита, че то е основано на поделение на армейските военновъздушни сили от Втората международна война. Този мит обаче е неверен.

 Boeing B-17F-25-BO Fortress 42-24577 Hells Angels

Това поделение е една от най-успешните летателни групи от Втората международна война. Членовете му назовават своя бомбардировач B-17 Hell’s Angels на филм от 1930 година, продуциран от Хауърд Хюз. Бомбардировачът е измежду първите, които удрят Берлин през 1944 година Групата получава доста самопризнания: двама членове на поделението са носители на Почетния орден, а други четирима получават Военноморския кръст.

Според уеб страницата We Are the Mighty, „ В своята публична история мото клуба споделя историята на самолета B-17, който 303-та назовава „ Hells Angels “, и неговия пълководец, способния (а не пиян) капитан Ърл Е. Болдуин. Защо? За да се увери, че светът знае, че този екипаж не е група от пияни простаци, а герои от войната в Европа. Екипажът няма нищо общо с мотоклуба. “

 Hells Angels, Flying Tigers 1942

В реалност мотоклубът в действителност е кръстен на друга летателна група. Летящите тигри са доброволческа група, която работи с китайската войска както да пилотира самолети, по този начин и да ги поддръжа. Много от водачите вземат участие във Втората международна война; в действителност Летящите тигри имат въздушни борби против японските имперски военновъздушни сили още преди началото на Втората международна война. Те смъкват над 300 японски самолета сред 1941 и 1942 година

Една група от летци от морската пехота сформира 3-та ескадрила на летящите тигри – и те назовават себе си Ангелите на пъкъла. Човек на име Арвид Олсън е част от тази група. Той е другар с някои от първичните членове на мото клуба и оказва помощ организацията да получи по този начин известното си име. Бившият водач обаче в никакъв случай не е правил опит да се причисли към тях.

_________

* Оригиналният правопис е непокътнат като клубът отбелязва, че е изцяло наясно с грешката (липсата на апостроф).

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР