Хеликоптерът излетя от авиобазата на Главна дирекция Гранична полиция (ГДГП)

...
Хеликоптерът излетя от авиобазата на Главна дирекция Гранична полиция (ГДГП)
Коментари Харесай

Тренировка за спасителна мисия: Първият ни хеликоптер за спешна помощ полетя

Хеликоптерът излетя от авиобазата на Главна дирекция " Гранична полиция " (ГДГП) с 50 минути забавяне от планувания час - в 11.48 ч. и кацна в 11.58 ч. на болничното вертолетно летище на Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване (УМБАЛ) " Св. Екатерина ", след което се върна назад в базата.

Това не е полет за избавителна задача, а полет, който цели да покаже, че авиационният оператор може да експлоатира, изясни транспортният министър.

Предстои процедурите по привършване на образованието на водачите. След като създадат по 10 часа на водач, хеликоптерът може да е въведен в употреба, посочи Гвоздейков.

Снимка: БТА

" България Хели Мед Сървис " прави лична организация за образование на водачи. До средата на есента ще получат два образователни П илотите, минали в образованието на Италия, са шестима . Има и друга група в Италия за другите два хеликоптера, заяви още министър Гвоздейков.

Снимка: БТА

Демонстрационният полет в началото бе плануван за 15 март, само че беше отсрочен за през днешния ден поради националния печал в памет на патриарх Неофит.

Министерството на здравеопазването е бенефициент на хеликоптера. Той дойде в България на 1 февруари и близо 4 години, откакто през 2020 година започнаха дейните опити на страната да се снабди с хеликоптери за незабавна здравна помощ. След няколко отлагания и смени на държавни управления страната съумя при започване на 2023 година да подписа договорка за закупуване на 6 летателни апарати от италианската компания " Леонардо ".

" Ние сме подсигурили екипи, които са подготвени да летят в този хеликоптер. Подготвили сме цялата здравна част, която е доста по-важна, в сравнение с тази въздушна кола за спешна помощ. Това, което вършим, е да създадем система за въздушна помощ - екипи, които са подготвени, наряди, логистика, връзка с наземната част. Това е направено ", сподели преди дни здравният министър проф. Христо Хинков.

До края на годината се чака да дойдат още две въздушни коли за спешна помощ - те ще са ситуирани край Плевен и Сливен.

Досега България беше единствената страна в Европейския съюз без медицински хеликоптери. Такива са нужни при обстановки, които изискват бърз превоз на потърпевши и медицински екипи от или до мъчно налични региони.

Летателните машини могат да се употребяват и за доставки на кръв, органи и медикаменти. До този миг за тези цели се използваха военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени особено за медицински цели.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР