Heineken NV купува $3,1 милиарда дял в най-големият производител на

...
Heineken NV купува $3,1 милиарда дял в най-големият производител на
Коментари Харесай

Heineken настъпва на китайския пазар със сделка за $3,1 милиарда

Heineken NV купува $3,1 милиарда дял в най-големият производител на бира в Китай, търсейки метод да се пребори с съперника Anheuser-Busch InBev на конкурентния пазар, написа Bloomberg.

Холандската компания ще заплати 24,4 милиарда хонконгски $ в най-голямата бирена договорка в страната за 40% от компанията-майка на China Resources Beer Holdings Co., производител на най-добре продаващия се бранд Snow. Ходът дава на Heineken наличие и мрежа за дистрибуция на пазар, който от ден на ден избира по-ексклузивни питиета, само че се потвърди и като много провокационен за задгранични играчи - от Asahi Group Holdings Ltd. до Carlsberg A/S.

Поднебесната империя е най-големият пазар за бира в света - и става все по-привлекателен, откакто замогналите се китайци избират по-скъпи и вносни напитки. Пазарът към момента е доминиран от по-достъпни китайски бири, чака се, че до четири години делът на по-скъпите ще се усили внезапно и ще доближи $106 милиарда годишно.

" Невъзможно е за Heineken да получи забележителен пазарен дял в Китай сама ", счита Барни Ву, анализатор в Guotai Junan Securities Co. " Тя изпусна шанса, който други съперници като AB InBev имаха и се възползваха, с цел да станат водачи на пазара ".

Дейностите на Heineken в страната ще бъдат комбинирани с тези на China Resources Beer, а холандската компания ще даде лиценз за марката си на китайската компания за дълъг интервал.

Тенденцията китайците да избират по-скъпи бири би трябвало да е в употребява на чуждестраните производители, чийто артикули обичайно се считат за по-качествени. Компаниите обаче не съумява да усилят пазарния си дял в страната, в която построяването на задоволително огромна дистрибуционна мрежа лишава години.

Anheuser-Busch InBev съумя обаче да завземе добър дял в премиум пазара, до момента в който в това време изкупува и локални крафт пивоварни. От друга страна Heineken има едвам 0,5% през 2017 година, а една от аргументите е точно неналичието на дистрибуционна мрежа.

Китайският пазар на бира се е свил със седем % от 2012 година насам, само че пък се увеличи с 42 % в стойност, демонстрират данни на Euromonitor International.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР