He двaмa, а дeceт щe ca eвpoпeйcĸитe дeлeгиpaни пpoĸypopи зa

...
He двaмa, а дeceт щe ca eвpoпeйcĸитe дeлeгиpaни пpoĸypopи зa
Коментари Харесай

Десет ще са европейските делегирани прокурори за България

He двaмa, а дeceт щe ca eвpoпeйcĸитe дeлeгиpaни пpoĸypopи зa Бългapия. Toвa cтaнa яcнo нa извънpeднoто зaceдaниe нa Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нa Bисшия правосъден съвет, на което беше откритата процедурата за техния избор, съобщи БНР.

Желаещите да са част от новата европейска прокуратура, ръководена от румънката Лаура Кьовеши, имат 30 дни, с цел да подадат документите си.

За петкратно нараствания брой на българските представители в европейската прокуратура правосъдните кадровици са били осведомени от европейския ни представител там прокурор Теодора Георгиева. Преди време, в онлайн диалог с Лаура Кьовеши, от държавното обвиняване предизвестиха, че двама делегирани прокурори ще са незадоволителни.

Според признатите правила претендентите би трябвало да са настоящи магистрати с най-малко 8 години юридически стаж и на възраст под 58 години, да имат статут на несменяемост и оценка „ доста добра “ от последната препоръка.

Задължително е положителното притежаване на британски език.

В документите си кандидат-делегираните европейски прокурори би трябвало да посочат какъв опит имат по каузи за финансови, данъчни и стопански закононарушения и дали са работили по случаи на машинация с евросредства.

Тричленна комисия ще реши кои да бъдат позволени до чуване, а по кое време ще е то - ще се посочи по-нататък.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР