Хазартен бос вдига два небостъргача в Южна София, съобщи бургаския

...
Хазартен бос вдига два небостъргача в Южна София, съобщи бургаския
Коментари Харесай

Хазартен бос вдига два небостъргача в Южна София

Хазартен необут подвига два небостъргача в Южна София, заяви бургаския уебсайт „ Флагман “. В тях ще има премного място за хотелска, комерсиална и развлекателна част. SafeNews.bg разгласява публикацията без редакторска интервенция:

Теренът с повърхност 3.5 дка е благосъстоятелност на „ Прайм пропърти БГ “ АД, представлявано от хазартния необут

50-метровите здания са планувани за хотел, хората се притесняват, че бъдещите здания ще основат още по-голям транспортен безпорядък в региона

Ново компактно застрояване се приготвя до мол „ Парадайс “ в София – проектите са за две свързани 50-метрови здания за хотел. Те ще са с към 20 м по-високи от комерсиалния център и ще бъдат издигнати на терен сред булевардите „ Хенрих Ибсен “, „ Тодор Каблешков “ и ул. „ Емилиян Станев “, като съвсем цялата повърхност от 3.3 дка ще бъде застроена. Проектът е пред издаване на нова виза за планиране, а вложител е хазартният необут Сава Чоролеев, оповестява „ Дневник “. Той има ваканционни хотели главно на морето, а преди няколко години закупи и „ Гранд хотел Пловдив “.

Районът към комерсиалния център е измежду местата в столицата с най-интензивно застрояване през последните години, като и сега там в градеж са нови жилищни и офис здания, а от години има план за още един небостъргач още веднъж тъкмо до „ Парадайс “. Районът се отличава и със съществени тапи изключително в почивните дни, поради трафик към и отвън мола, макар метростанцията и отвореното през предходната година продължение на бул. „ Филип Кутев “.

Затова желанията за нов градеж провокират реакции на живущите в квартала, и на кмета на регион „ Триадица “ Димитър Божилов какви ще са резултатите върху придвижването. Проектът повдига и тематиката какъв тъкмо транспортен разбор е належащо да се изготвя за въздействието на всяка бъдеща постройка.

Проектантът на бъдещата постройка обаче споделя, че те са възнамерявали да понижат този коефицент.

„ Този висок КИНТ ние няма да употребяваме и желаеме смяна в настоящия проект – да се понижи на половина и да е към 8. Позволено е да построим на този терен 26-27 етажа и 50 000 кв.м застроена повърхност, само че ще бъдат 15 етажа и към 30 000 кв.м, което е с 40% понижаване “, съобщи проектантът арх. Ангел Захариев.

По тази причина вложителят е изискал издаване на нова виза за планиране от общинското Направление „ Архитектура и градоустройство “ (НАГ). Целта е по-ниският КИНТ да ограничи и други вложители да строят по-високо от 50 метра в този квартал, разясни арх. Захариев.

Той изясни, че планът е за хотел със сервизирани жилища (които се дават за дълготраен наем, най-често на чужденци, наричани и апартхотел – б.а.).

Инвеститорът Сава Чоролеев обясни, че „ парцелът е предназначен за застрояване “.

„ Ние сме го купили с тази цел преди много години на обществена обмен. В момента изследваме района какво има в него, какво липсва, какво може да бъде преференциално за вложителя. Дали сме на водещи архитекти, проектант Захариев е един от тях, да ни предложат идейни визии какво бихме могли да осъществяваме. Искаме да създадем хубава постройка, която да е отличаваща се, да не е нещо общоприетоо. Но са значими и икономическите индикатори “, разяснява още Чоролеев, който не се ангажира с детайлности за периоди.

Теренът с повърхност 3.5 дка е благосъстоятелност на „ Прайм пропърти БГ “ АД, представлявано от Сава Чоролеев.

Главният проектант на София Здравко Здравков сподели, че е препратил документите за този план за координиране в регион „ Триадица “.

Район „ Триадица “ е срещу градежа

Граждани от кв. “Стрелбище “, жк. „ Гоце Делчев “ и кв. “Манастирски ливади-изток “ се оплакват в обществените мрежи, че бъдещата постройка ще докара до тапи на кръстовището на бул. „ Хенрих Ибсен “ и ул. “Козяк “. Те са изпратили сигнали и до регион „ Триадица “ с съответна молба „ за опазване на информационния статут на бул. „ Хенрих Ибсен “.

По мотив желаното мнение от арх. Здравков регион „ Триадица “ показва безапелационната си позиция, че не поддържа и възразява против издаването на виза за планиране на здания със смесено предопределение до мол „ Парадайс “.

„ Констатирана е незаконност при използване на чл.27, ал.3 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), водеща до голословно презастрояване, както и липса на транспортно-комуникационен разбор на въздействието на препоръчаното капиталово предложение в квартала. Районът не поддържа и концепцията „ бул. „ Хенрих Ибсен “ да добие статут на тупик (улица без излаз – б.а.) при новопроектираната постройка, по отношение на което има постъпили и мнения на поданици на региона, изразяващи опасения за затрудненото транспортно обслужване в и в този момент натоварения сектор “, се показва от регион „ Триадица “.

Бъдещият хотел планува да има 250 паркоместа, а методът на колите ще е от бул. „ Хенрих Ибсен “, посочи арх. Захариев. По данни на районната администрация на „ Триадица “ даже бул. “Тодор Каблешков “ (който се построява с четири платна), не би могъл да поеме автомобилния напън, в случай че се построи новият хотел.

„ По наши данни, в случай че се осъществя този план, дружно с колите от мол „ Парадайс “ и с бъдещия небостъргач до „ Била “ – все едно бул. “Тодор Каблешков “ го няма “, притеснява се кметът на регион „ Триадица “ Димитър Божилов.

Той има поради различен терен от 6.7 дка, който е от южната страна на мола – на мястото има паркинг – на който също е позволено свръхплътно застрояване. Първоначалните планове бяха за градеж на 215-метров небостъргач – „ Парадайс тауър “. Скици бяха направени от арх. Мая Йовчева от студио „ ПроАрх “, което е на някогашния (до 2016 г.) основен проектант на София Петър Диков.

Собственик на терена е „ Магна МК “ ООД, обвързвано с Давид Михайлович Коблианидзе, първият притежател на мол „ Парадайс “. Негова компания продава през 2011 година терена от 6.7 дка на настоящия притежател. Заради тази съгласуваност фирмата-инвеститор назовава бъдещият небостъргач „ Парадайс тауър “. Между Сава Чоролеев и Давид Михайлович Коблианидзе има връзка през компанията „ Витатур инвест “ЕАД, чийто предмет на активност попадат покупко-продажби с недвижими парцели и градеж на здания. Чоролеев е представляващ тази компания до юни 2014 година През август 2016 година този пост в сдружението поема Коблианидзе.

Как Общинският съвет „ подвига “ небостъргачи

По Общия организационен проект на София зоната към мола е за смесено многофункционално строителство – до 26 м височина до кота корниз и коефициент на активност 3.5. Но особено за имота на „ Магна МК “ до мол „ Парадайс “ беше гласувано от Столичния общински съвет през 2017 година изменение в проекта за регулация и застрояване. С него беше разрешено свръхвисоко строителство.

Тогава двама общински съветници – Иво Божков (Реформаторски блок, след това „ Демократична България “) и Войслав Тодоров (коалиция „ Сердика “, в този момент част от „ Изправи се България “ и в групата на БСП), са срещу, защото предстоящ небостъргач там ще скрие гледката към Витоша. Орлин Алексиев, общински консултант от ГЕРБ, им опонира. „ Тук не става въпрос за някаква „ Годзила “, която ще скрие цяла Витоша. Не мисля, че би трябвало да стопираме вложителите, когато планът е легален “, споделя той през 2017г. на сесията на СОС, представен от „ Градът “.

Засега няма признаци за оживление за строителство на небостъргача, изясни арх. Здравков преди дни. Все още не е издадено и позволение за градеж. „ Отдавна „ ПроАрх “ не се занимава с този обект. Инвеститорът е намерил проектантско бюро от Западна Европа “, съобщи арх. Петър Диков.

Транспортният разбор е врата в полето

Плътното застрояване към мола, регион, по-известен до наскоро като „ Хладилника “, става допустимо и по друга причина.

За промени в проекта за регулация и застрояване се изисква транспортен разбор за влияние на бъдещата постройка, само че единствено на нея.

Така изводите от разбора нормално не се оказват трагични. „ Трябва да се изготвя общ транспортен разбор, който да сумира въздействието от всички издигнати здания в близост и на бъдещите, които са в план. Само по този начин ще се разбере каква обстановка действително следва “, твърди Константин Павлов, кмет на прилежащия регион „ Лозенец “, който също понася негативите от презастрояването и натоварения авто трафик в тази част на града.

Източник: Флагман

Още вести четете в графа „ Бизнес “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР