Хърватското правителство официално отмени споразумение на стойност 500 милиона долара

...
Хърватското правителство официално отмени споразумение на стойност 500 милиона долара
Коментари Харесай

Хърватия официално отказа да купи подобрените в Израел F-16

Хърватското държавно управление публично анулира съглашение на стойност 500 милиона $ за покупка на 12 употребявани изтребителя F-16 от Израел, откакто договорката срещна възражения от страна на Съединените щати, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Държавната телевизия на Хърватия заяви, че държавното управление е взело решението на днешното си съвещание.

Израел и Хърватия реализираха в началото съглашение през март за продажбата на осъвременени самолети F-16 Barak, което очакваше утвърждението на Съединени американски щати, с цел да може изтребителите американско произвеждане да бъдат продадени на трета страна.

Сделката обаче се сблъска с проблеми, откакто Вашингтон съобщи, че Израел би трябвало да отстрани подобренията, които са били направени след покупката на самолетите от Съединени американски щати преди 30 години.

Откъде ще купи в този момент Хърватия самолети

Загреб беше договорил предишния март да купи от Израел старите F-16, с цел да размени своите съветски МиГ-21. Съвременната електроника и радарни системи бяха основни за решението да се купят самолетите точно от Израел вместо от Съединени американски щати или Гърция, които също бяха претенденти за контракта.

Сделката беше на стойност за 500 милиона $ (435 милиона евро) и това трябваше да бъде най-скъпата оръжейна поръчка за Хърватия от нейната самостоятелност насам.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР