Хърватският президент Зоран Миланович връчи мандат за съставяне на ново

...
Хърватският президент Зоран Миланович връчи мандат за съставяне на ново
Коментари Харесай

Пленкович ще реди новото хърватско правителство


Хърватският президент Зоран Миланович връчи мандат за сформиране на ново държавно управление на настоящия министър-председател и водач на Хърватския либерален съюз (ХДС) Андрей Пленкович , предадоха БГНЕС и Българска национална телевизия.

Преди това Пленкович показа на хърватския президент подписите на 76 от 151 законодатели, които го поддържат, доказвайки, че той има парламентарно болшинство, както се изисква от конституцията.

Президентът изрази вяра, че след упования стопански спад през тази година, идната година ще бъде " година на напредък и развиване ".

От своя страна Пленкович напомни успеха на ХДС на последните парламентарни избори и назова тази победа " обвързваща ".

" Хърватия е изправена пред доста сложни провокации от политически, стопански, финансов и обществено-здравен темперамент. Ето за какво нашата цел е да оформим новия състав на Народното събрание допустимо най-скоро, което ще се случи на 22 юли ", сподели Пленкович.

Той заяви, че ще показа членовете на държавното управление идната седмица, след срещата на партийното управление, само че разгласи, че новото държавно управление ще има 16 ресора, т.е. четири по-малко от преди.

Пленкович съобщи още, че кабинетът му ще включва четирима вицепрезиденти, в това число представителя на Независимата демократична партия на Сърбия, Борис Милошевич.

Освен от 66-те определени депутати от листата на ХДС, Пленкович е подсилен от 8 членове на националните малцинства, в това число трима сърби, както и един член на Хърватската национална партия и един от реформаторите.

По-рано Миланович одобри представители на Държавната изборна комисия, които му показаха формалните резултати от изборите на 5 юли.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР