Хърватският президент отправи остри нападки към политиката на БългарияВъншно министерство

...
Хърватският президент отправи остри нападки към политиката на БългарияВъншно министерство
Коментари Харесай

Външно привика хърватския посланик

Хърватският президент насочи остри нападки към политиката на България
Външно министерство привика посланика на Хърватия поради нападките на хърватския президент към страната ни.

По предписание на министъра на външните работи Светлан Стоев, през днешния ден в Министерство на външните работи бе извикан посланикът на Република Хърватия у нас Ясна Огняновац, заяви Министерство на външните работи. Тя бе призната от Румен Александров, общоприет шеф по европейските въпроси. Поводът за срещата е изказване на хърватския президент Зоран Миланович след Срещата на върха на Словения и Хърватия със страните от Западните Балкани, провела се на 17 май 2021 година в Бърдо край Кран. Тогава Миланович насочи остри нападки към политиката на България във връзка с евроинтеграцията на Република Северна Македония.

Пред дипломат Огняновац генералният шеф дефинира като недопустимо и безпричинно изявлението на президента Миланович, което провокира отчаяние с оглед освен на отличния двустранен разговор сред София и Загреб и единомислието по редица тематики от Европейския и районен дневен ред, само че и поради обстоятелството, че като непосредствени съседи на района, България и Хърватия са естествено свързвани от общия интерес от реформиране, стабилизиране и скорошна интеграция в Европейски Съюз на страните от Западните Балкани. Бе очебийно, че този развой следва да бъде учреден на личните достижения на всяка една страна претендент, при съблюдаване на фундаменталните полезности на Съюза, включително на правилото на добросъседство.

В отговор на отправеното искане за уточнения на повода за изявлението на президента Миланович, дипломат Огняновац пое ангажимент да съобщи в Загреб изразената от българска страна позиция, като отбеляза  нуждата от съдействие сред България и Хърватия, с оглед гарантиране на стабилността на района на Западните Балкани и европейската му вероятност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР