Хърватските власти накърняват човешките права на мигрантите и упражняват върху

...
Хърватските власти накърняват човешките права на мигрантите и упражняват върху
Коментари Харесай

НПО: Хърватската полиция изтезава мигранти

Хърватските управляващи накърняват човешките права на мигрантите и упражняват върху тях редовно принуждение, твърди отчет на неправителствената организация „ Мрежа за наблюдаване на насилието по границите ” (Вorder violence monitoring network), която се занимава с правата на бежанците и мигрантите, предава БГНЕС.
В собствен отчет за октомври 2019 година се акцентира, че през този месец са регистрирани „ многочислени случаи на извънредно брутално редовно принуждение и прояви на полицейско принуждение ”, твърди хърватският портал „ Индекс ”, представен от МИА.
Според неправителствената организация на граничния пункт Баяково има мазе, в което полицията пребива мигрантите.
„ В това подземие чиновници на хърватската гранична полиция с ръце и с палки са били малолетни лица, някои от които са били едвам на 12 години. Свидетел разказва стаята, която била с размери от 2 до 4 квадратни метра, а до нея се стига по стълби, които минават под пространствата на граничния пункт ”, твърди отчетът.
Докато се намират в това мазе, на мигрантите не се позволява да вървят до тоалетна, нито имат достъп до храна и вода. Скъсено е и времето за искане на леговище. 16-годишен афганистанец е описал, че е държан във въпросното помещение повече от един час и е бил обичай с боксове и юмруци. Хърватската полиция е употребила електрошок против друго малолетно лице, като го е блъскала в стените на мазето, твърди правозащитната организация.
Докладът твърди, че хърватската полиция все по-често съблича мигрантите, което е още един метод за корист. С наближаването на зимата и захлаждането на времето сходен метод може да бъде изключително рисков, защото може да докара до хипотермия и да повреди ръцете и краката. Като честа процедура е маркирана насилственото вървене без обувки през студени реки. Подчертава се, че хърватското законодателство планува опция обвиненото лице да може да бъде разсъблечено, само че единствено при случаи, когато се търси прикрито оръжие.
Отбелязани са и два случая на полова корист и оскърбление, при които хванатите мигранти са били съблечени голи, след които служителите на реда допирали гениталиите им с полицейски палки.
В отчета се привеждат доказателства за съществуваща процедура за чупене на мобилните телефони на мигрантите. Пряко нарушаване на хърватското законодателство има и в случаите, когато на мигрантите не се дава право да изискат леговище.
Неправителствената организация акцентира, че без значение от деянията на принуждение и непозволеното отношение на полицията, Хърватия е получила зелена светлина за влизане в Шенгенското пространство.
През октомври хърватската полиция поради редовно принуждение е прогонила сред 464 и 607 мигранти. По-голямата част от тях са трансферирани незаконно в Босна и Херцеговина и в Сърбия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР