Хърватия ще влезе в Шенгенската зона преди България и Румъния,

...
Хърватия ще влезе в Шенгенската зона преди България и Румъния,
Коментари Харесай

Хърватия ще влезе в Шенгенското пространство преди България и Румъния

Хърватия ще влезе в Шенгенската зона преди България и Румъния, твърди електронното издание на загребския всекидневник Vecernji List, като добавя, че страната е изпълнила техническите условия и чака политическото решение, т.е. поддръжката на всички държави-членки на съглашението, заяви организация Фокус.

„ Хърватия не е в същото състояние като Румъния и България, които са блокирани и чакат да влязат в Шенген от години, и – както се обрисува - нашето заявление за влизане в Шенгенската зона няма да бъде взето в пакет с тяхното “, означават от редакцията.

На фона на известията, че влизането на Хърватия в Шенгенската зона може да бъде включено в дневния ред през втората половина на годината, по време на председателството на Словения в Съвета на Европейски Съюз, локални и задгранични дипломатически източници дефинират политическата обстановка като „ внимателно оптимистична “, а възможностите – като „ доста положителни “.

Има две аргументи, за които не се приказва обществено и които дават преимущество на Хърватия и я отделят от дуото България-Румъния, чието влизане е блокирано от години от Франция и Германия. Има доста спекулации дали влизането на Хърватия ще бъде обвързано в пакет с тяхното и дали ще бъде отсрочено за неопределен срок, само че това не би трябвало да се случи. Причината е съвсем банална и се отнася до географията и геополитиката.

Накратко: Хърватия не е физически подвластна от главния „ генератор “ на незаконна миграция. Ако България и Румъния се причислят към Шенген, се открива директна, непрекъсната връзка сред турската граница, откъдето идват незаконните мигранти, и останалата част от Европейски Съюз.

Следователно, до момента в който тези две страни не са в Шенген, Гърция като член на Европейски Съюз е изолирана и няма физическа връзка с останалите, а шенгенският режим се свежда до летища и морски пристанища.

Контролът върху въздушния и морския пътнически трафик е елементарен, само че в обстановка, в която незаконен мигрант пресича турската граница и навлиза в Гърция, а България и Румъния са членове на Шенгенското съглашение, той би могъл да стигне където пожелае в границите на Европейски Съюз без надзор.

Друга причина, която също няма да бъде казана обществено, е туризмът, отбелязва изданието.

В момента, настояват събеседниците на изданието, няма сериозна опозиция против влизането на Хърватия в Шенгенското съглашение, само че множеството държави-членки споделят, че първо би трябвало да се преразгледа цялостната идея за зоната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР