Хърватия ще получи осем хеликоптера “Блекхоук, след като подписа споразумение

...
Хърватия ще получи осем хеликоптера “Блекхоук, след като подписа споразумение
Коментари Харесай

Хърватия подписва сделка със САЩ за хеликоптери “Блекхоук”

Хърватия ще получи осем хеликоптера “Блекхоук ”, откакто подписа съглашение със Съединени американски щати, оповестиха държавните медии. Балканските страни се стремят да укрепят военните си сили след нахлуването на Русия в Украйна.


Хърватия е член на НАТО от 2009 година и също по този начин подари част от арсенала си на Украйна, в това число хеликоптери от руската ера.

" Това е огромен и значим миг за въоръжените сили и за цяла Хърватия, а също и удостоверение на партньорството и отличното съдействие със Съединени американски щати ", съобщи министърът на защитата Иван Анушич, съгласно подкрепяната от страната осведомителна организация Хина.

Осемте “Блекхоук ” ще бъдат доставени през 2028 година, заяви медията.

През 2021 година Хърватия подписа поръчка с Франция за 12 използвани изтребителя “Рафал ” - най-голямата оръжейна поръчка, направена от Загреб след войната за самостоятелност през 90-те години на предишния век.

Сделката за хеликоптерите следва сходно съглашение, подписано сред Албания и Вашингтон, като през януари Тирана получи два хеликоптера “Блекхоук ”.

В края на предишния месец украинският президент Володимир Зеленски организира диалози с няколко балкански водачи в албанската столица Тирана.

Той помоли за по-голяма поддръжка, с цел да помогне за отблъскването на съветските сили, и също по този начин разиска евентуално съдействие в взаимното произвеждане на отбранителни артикули. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР