Хърватия е готова със 17 млрд. евро резерви в случай

...
Хърватия е готова със 17 млрд. евро резерви в случай
Коментари Харесай

Хърватия е готова със 17 млрд. евро резерви в случай на ескалация

Хърватия е подготвена със 17 милиарда евро запаси при положение на ескалация , финансовите пазари са в непрестанен ужас, равнището на неустановеност е извънредно високо и всичко това ще изисква доста деликатно ръководство на бюджетното финансиране, съобщи шефът на Хърватската национална банка Борис Вуйчич, оповестяват " Бизнес Дневник " и " Тотал Кроатия нюз ".

" Хърватската национална банка (CNB) предприе редица ограничения за поддържане на стабилността на валутния курс , усилване на ликвидността на финансовата система и възкръсване на пазара на държавните облигации. Основните ограничения бяха неотложно оповестени за необятната общност с всички цели, които в началото бяха търсени. В средата на март ние се намесихме четири пъти на валутния пазар на обща стойност 1,6 милиарда евро, с цел да го стабилизираме. Това постигнахме, валутният курс към този момент е нормализиран . Втората цел беше да се сътвори спомагателна, а частично и дълготрайна, евтина ликвидност. В рамките на постоянни и структурни интервенции създадохме 4,5 милиарда куни спомагателна, най-вече дълготрайна ликвидност за банките с доста невисок лихвен % ", " разяснява Вуйчич.

``Ние разположихме средствата за банките за пет години при рента от 0,25%, а краткосрочните заеми са с лихвен % 0,05% . Трето, защото спомагателната ликвидност, основана от банките, не доближи до други финансови институции и заплаши да замрази пазара на държавните скъпи бумаги, което би повлияло неподходящо на изискванията за финансиране на всички вътрешни браншове, ние се намесихме и във връзка с този пазар. Ситуацията беше такава, че когато обявихме намесите си, даже пазарът на най-висококачествените немски държавни скъпи бумаги беше подложен на голям стрес. На два аукциона ние закупихме 4,3 милиарда куни държавни облигации, което е първият път, когато CNB работи по подобен метод ", добавя той.

" И най-после, поради нуждата от в допълнение финансиране от страната заради пакета от ограничения, освободени в резултат на епидемията COVID-19, предходната седмица намалихме условието за запас, освобождавайки спомагателни 10,5 милиарда куни . "

" Докато интервенциите в задгранична валута обръщат ликвидността в куна в задгранична валута, интервенцията по финансиране на банката и назад изкупуване на облигации основават спомагателна ликвидност в куна, а намаляването на наложителния лихвен % придава на банките съществуваща ликвидност, блокирана от паричните ограничения на централната банка. Всички тези ходове обаче се допълват и бяха ориентирани към опазване на удобни условия за финансиране за всички банкови клиенти , макар икономическия спад и големите разстройства, засягащи международните финансови пазари, като в същото време поддържа стабилността на валутния курс ", сподели Вуйчич и добави, че държавното финансиране би могло да улесни предстоящото нарастване на частните спестявания, което в последна сметка ще изисква сигурни вложения. От друга страна, финансовите пазари са изправени пред непрекъснати разтърсвания, несигурността е извънредно огромна и всичко това ще изисква доста деликатно ръководство на бюджетното финансиране, означи шефът.

" Влизаме в здравна рецесия от позиция на забележителен остатък по настоящата и финансовата сметка, с други думи, имаме по-голям експорт от импорт и по-голям приток на капитал от приключване на капитал. Ние използваме този остатък през последните години, с цел да укрепим валутните си запаси, което е първият ни амортисьор в обстановка, при която износът пада. Въпреки че изискванията за финансиране са се стегнали за разрастващите се пазари, в това число за хърватския пазар, заемите към момента са вероятни. Ще харчим повече за запаси единствено в случай че коронавирусната рецесия ескалира ... Брутните запаси на CNB, даже след валутните интервенции, които стабилизират обменния курс след експлоадирането на епидемията, надвишават 17 милиарда евро ", твърди шефът на Хърватската национална банка.

" Към това би трябвало да се прибавят валутните активи на банките, които възлизат на към пет милиарда и половина евро и могат да служат на същата цел като валутните запаси. Чуждестранната валута, продадена неотдавна, е главно във валутните активи на банките и затова не е изчезнала от финансовата система на страната ".
 Китай прикани за световен отговор на пандемията
Китай прикани за световен отговор на пандемията

Китайският министър председател в диалог с хърватския си сътрудник
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР