Харвардските физици създадоха тънък коригиращ филм, премахващ хроматичните аберации в

...
Харвардските физици създадоха тънък коригиращ филм, премахващ хроматичните аберации в
Коментари Харесай

Харвардските учени създадоха метаматериал, премахващ хроматичните аберации

Харвардските физици сътвориха тъничък коригиращ филм, премахващ хроматичните аберации в целия забележим оптичен диапазон. Научната работа е оповестена в списание Nano Letters.
Коефициентът на изкривяване на светлината, да вземем за пример в стъклото, зависи от дължината на вълната. Това е физичното събитие дисперсия, и това е повода светлинният вързоп да се разлага във тип на разноцветна дъга. Но същият феномен утежнява оптичните свойства. Така да вземем за пример, фокусното разстояние на елементарната оптична леща зависи от дължината на вълната и другите цветове се концентрират на разнообразни дистанции. Този резултат носи името хроматична аберация или виолетово хало, а за неговото премахване се употребяват комплицирани и тромави оптични системи.



Харвардските учени сътвориха метаматериал от идентични дребни частици с нанометрови размери, сложени върху тъничък филм. Частиците са ситуирани на разстояние по-малко от дължините на вълните. По този метод, светлинните талази с друга дължина на вълната по едно и също време доближават точката на фокусиране. Технологията кардинално се разграничава от в този момент употребяваните оптични способи и е подобаваща за ръководство на етапа, амплитудата и поляризацията на светлината.

Новият коректор може да се употребява във всички типове комерсиални оптични системи – от най-опростените оптични лещи, до смарт телефоните и комплицираните микроскопи, в които за унищожаване на аберацията се употребяват системи с по 14 лещи.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР