Хартиените студентски книжки съвсем скоро ще останат в историята за

...
Хартиените студентски книжки съвсем скоро ще останат в историята за
Коментари Харесай

Хартиените студентски книжки отпадат в УНСС

Хартиените студентски книжки напълно скоро ще останат в историята за студентите от Университета за национално и международно стопанство. За първи път - 4000 първокурсници ще получават оценките си посредством дребна пластична карта. За кого улеснението е по-голямо - за преподаватели или студенти - материал на Милена Кирова.

Всеки студент може да ревизира оценките от своята електронна брошура на особено устройство. Безспорно преподавателите ще бъдат доста по-облекчени откъм бумащина. Засега електронни книжки имат единствено първокурсниците, само че нововъведението ще спести тази година на преподавателите - писане и преписване на повече от 40 000 оценки.

Малка пластика - със фотография, име на бъгарски и на латиница, чип с информация и сериозна отбрана - по този начин наподобява новата студентска брошура. Тя съдържа цялата информация за студента - година на образование, компетентност, персонални данни, оценки. Всеки учител от своя страна има неповторим дигитален автограф и по този начин единствено той може да нанася оценка.

проф. Валентин Кисимов, шеф на Център по новаторски компютърни системи на УНСС: Преподавателите ги улесняваме като те не пишат в студентски книжки, не пишат в основни книги и всичко е еднократно цифрово подписано. Няма операции и никой по-късно не може да промени оценката.
От 2 години в университета вместо големите хартиени се водят и електронни основни книги.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Няма по какъв начин да приказваме за промишленост 4.0, общество 5.0, в случай че ние в университета не сме създали тези стъпки.  Запълнени места и нови магистърски специалности в УНСС Запълнени места и нови магистърски специалности в УНСС
Университетът за национално и международно стопанство откри новата образователна година със запълнени места във всичките си специалности. Въпреки рекордно ниския...

Системата има и мобилно приложение - по този начин посредством електронната брошура всеки студент когато и да е може да види оценките си, класирането за стипендии, общежитие, графика за часовете, даже дали са платени здравните му осигуровки.

Студентите имат право на избор - картата да се употребява единствено като студентска брошура или тя да бъде съчетана и с дебитна карта, с цел да употребяват редица понижения, в това число за градски превоз и в търговски обекти. И министърът на образованието, и председателката на просветителната комисия си пожелаха електронизацията в университетите да продължи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР