Хартиената коалиция нанесе нов удар. След като съсипаха машинното гласуване,

...
Хартиената коалиция нанесе нов удар. След като съсипаха машинното гласуване,
Коментари Харесай

Хартиената коалиция: Уволняваме когото и когато поискаме

Хартиената коалиция нанесе нов удар. След като унищожиха машинното гласоподаване, ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи в изумителен сговор посегнаха и на Сметната палата и изхвърлиха ръководителя й Цветан Цветков в светкавична интервенция. Уволнението бе толкоз ненадейно и бе осъществено с такава брутална увереност, че съперниците  - Политическа партия и Демократична България, съвсем не съумяха да реагират.  Този път към хартиения пакт се причисли и " Български напредък ". " Ювелирната интервенция " по премахването на шефа на Сметната палата разби всевъзможни илюзии, че контролните институции в България са самостоятелни и могат да работят, без да треперят да не настъпят интереси на мощните на деня.  

 

" Скандалът Нексо "

се оказа фиктивен, само че основен повод за отстраняването на Цветков. И този, и останалите " причини ", изложени от депутатите, издишат.   

От Движение за права и свободи упрекнаха Цветков, че е проспал случая с даренията на разследваната криптоплатформа  " Нексо " за " Демократична България ". Депутатът Йордан Цонев даже патетично разказа обстановката като   " леке върху цялата политическа система, което ще продължи да се разраства ". С поучителен звук той изчете текстове от законите за политическите партии и за Сметната палата, съгласно които одиторите имат право да изискват всевъзможни информации и документи за донори, включително и от Национална агенция за приходите. Цонев е прав, само че единствено на половина - инспекторите от СП в действителност имат необятен достъп до информация, само че не с цел да проверяват произхода на средствата (за това си има други органи и депутатът от Движение за права и свободи безспорно го знае), а с цел да ревизират дали няма разминавания между декларираното от донора и от получателя на дарението.

Да не приказваме, че Сметната палата още не е стигнала до проверки на отчетния интервал, в който са били направени даренията от " Нексо ".  А и къде е тук абсурдът?  Престъпници ли са служителите в  " Нексо "? Само съдът може да каже, а присъди няма. Иван Гешев сподели, че прокуратурата работи от миналата есен по случая " Нексо ", само че обвиняванията са напълно пресни. Сметната палата не е съд и няма нито права, нито принадлежности да ревизира и преценя дали дадени дарения са чисти или с лекета. Ако някой твърди противоположното, или не е чел закона за Сметната палата или умишлено заблуждава. 

Депутатите, които уволниха Цветков, твърдяха, че палатата бавела приключването на одити. Ако бавенето е мотив за премахване, какво чакат, та не вдигат червен картон на Иван Гешев - прокуратурата с години не може да завърши знакови следствия, да вземем за пример за златните кюлчета и за къщата в Барселона. 

Корнелия Нинова се оплака, че докато била министър на стопанската система, председателят на Сметната палата скрил от нея одита за ремонтите на язовирите и пратил доклада в прокуратурата. Това е " засекретена корупция ", отсече председателката на социалистите. Всъщност Нинова чудесно знае какво написа в отчета, тъй като още предходната година обясняваше какви скандални разкрития има там и по какъв начин всеки откъс разказва " състав по Наказателния кодекс ". По принцип, когато Сметната палата завърши дадена проверка, тя постоянно среща с отчета си ревизираното ведомство или сдружение, а то има право да даде пояснения и възражения. В случая с язовирите одитният отчет е  бил пратен на подчинената на икономическия министър държавна компания ДДК, през която минаха 500-те милиона лв. за финансиране на ремонтите. 

Иначе с (не)публичността в действителност има голям проблем само че виновността не е на Сметната палата. Тя е длъжна да изпраща одитните отчети, в които има данни за възможни закононарушения, на прокуратурата, където поставят гриф " секретно ", с цел да няма приключване на информация до привършване на следствието. Така е от години, а одитът за язовирите е просто следващият засекретен поради престъпни влакна, един от многото. И Корнелия Нинова чудесно го знае. 

Отделен въпрос е, че отчетите на СП, сочещи данни за корупция по високите етажи на властта, постоянно потъват в черна дупка - прокуратурата стартира безкрайни проверки и разследвания и тематиката  заглъхва и се не помни, затрупана от нови кавги.    

ГЕРБ произнесоха " присъда " против ръководителя на Сметната палата за " изцяло творчество ". След като ден по-рано Цветан Цветков бе привикан в бюджетната комисия да изясни по какъв начин ревизира партийните дарения, Десислава Атанасова изясни в пленарната зала:  " Изнесените през вчерашния ден от СП данни ни дават задоволително съображение да считаме, че ръководителят Цветан Цветков не е полагал задоволително грижи за естественото действие на институцията ".  Доста леконравен извод, само че това е по този начин типично за кохортата на Бойко Борисов.  

От обединението по свалянето на Цветков атакуваха персонално Цветков, само че палатата се управлява от групов орган, в който ръководителят е един от петимата членове и има право на един глас. Ако депутатите са толкоз недоволни от институцията, дружно с Цветков трябваше да освободят и заместничката му Горица Кожарева, която прочее също е с изминал мандат.  Вместо това Кожарева бе повишена и зае председателския пост. Вярно, сложиха я краткотрайно, до избора на титуляр. Но въпросът е за какво тъкмо тя? 

Новата краткотрайна председателка има безапелационна професионална биография, от години пораства в Сметната палата и несъмнено е на " ти " с работата.  Но Настимир Ананиев от групата на Политическа партия наля катран в меденото й сиви, като напомни, че е брачна половинка на Михаил Кожарев, прокурор от Върховната административна прокуратура. Кожарев нееднократно е защитавал началника си Иван Гешев с тезата, че правосъдната промяна е хубаво нещо, но не бива да се цели персонално в основния прокурор.

Бившият ръководител Цветков отхвърли да разяснява тези спекулации, като изясни, че не е правилно да приказва по адрес на колежка, с която е работил осем години. 

 

Кой има интерес? 

Няма подозрение, че като началник на значим надзорен орган, който ревизира публични поръчки, планове за милиони, изразходването на милиардите от нашия бюджет и от Европейски Съюз, Цветков си е спечелил много врагове. От ДБ допуснаха, че партиите, свалили шефа на Сметната палата, се тормозят от някои осъществявани сега одити  -  на програмата за " безплатното саниране ", на Фонда за гарантиране на влоговете и случая КТБ, на ръководството на огромни ВиК планове и т.н. 

ГЕРБ сигурно " имат зъб " на председателя, който преди осем години издигнаха на поста, а когато паднаха от власт, Сметната палата изнесе много неприятни обстоятелства за харченето на парите за злочестата автомагистрала " Хемус ". ГЕРБ, Българска социалистическа партия, ДПС евентуално имат доста аргументи да не долюбват довчерашния ръководител на СП. Още през 2021 година одитен отчет разкри, че дълги години държавната банка ББР е финансирала най-вече едри фирми вместо дребни предприятия и че измежду огромните й клиенти е била " Булгартабак ". Друг одит уточни пороци в тол системата.     

В проекта за одитите през 2023 година са включени администрацията на президента,  Конституционният съд,  ЦИК, Национален осигурителен институт, Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), КЕВР, Комисията за защита на конкуренцията, фондът " Сигурност на енергийната система ", държавната петролна компания и още доста значими  ведомства и предприятия. Възможно ли е някой да се е почувствал застрашен  от инспекциите? 

Може би бъдещето ще даде отговори. 

 

Няма такава процедура

Народното събрание е най-омерзителната институция в страната ни -  доверието към Народно събрание е достигнало небивало дъно, а депутатите не престават да копаят. 

" Тричането " на Цветан Цветков   се разви по безобразна процедура - без да има импортиран в деловодството на Народното събрание план за решение, без писмени претекстове, без нормалното разискване по комисии. Просто четирите заинтересовани партии вкараха изключителна точка в дневния ред на пленарното съвещание и си я одобриха, прегазвайки като валяк всевъзможни правила. Обикновено, стигне ли се до промяна на началник на значима институция, първата стъпка е Народното събрание да открие процедура за установяване на метода на избор. В случая всичко мина с един ход -  Цветков бе освободен с едно гласоподаване, тъй като мандатът му е изминал, а вместо да бъде определен нов титуляр, на поста бе подложен краткотраен шеф. Депутатите изговориха доста приказки, само че нищо от казаното не оправдава неочакваното освобождение на Цветков -  като че ли внезапно са открили, че е рисков нарушител.  Между другото по подобна  експресна " процедура " бе изпъден и  шефът на здравната каса Петко Салчев.  

От " Продължаваме промяната " разясниха, че след разправата с Цветков всеки началник на държавна институция е под опасност да бъде отхвърлен, ако не се хареса на депутатите. Асен Василев саркастично подкани сътрудниците, уволнили ненадейно шефа на Сметната палата, да подходят по същия мълниеносен метод и да освободят неотложно основния прокурор. Росен Желязков от ГЕРБ смъмри депутата от Политическа партия: " Тук е Народно заседание, не Висш правосъден съвет, та да сменяме прокурори ". 

Със светкавичната си акция обединението по отстраняването на Цветков безусловно минира работата на значимата институция. На процедура петчленното управление краткотрайно (неясно какъв брой дълго) става четиричленно, което значи, че всяко решение (например дали даден одитен отчет, разкриващ фрапиращи нарушавания, да бъде признат и изпратен в прокуратурата) може да бъде блокирано  - по закон решенията се взимат с 4 гласа " за " и в този момент в случай че един излезе в отпуск (по болест или за отдих), решение няма по какъв начин да бъде взето. 

До края на този парламент остават броени дни и надали ще остане време за избор на пети член на Сметната палата. Нови попълнения може да има най-рано април- май, когато проработи идващият парламент. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР