Хардип Сингх Ниджар: Защо западните нации се страхуват от спора между Индия и Канада

...
Западните министри и официални лица ще работят усилено, за да
Коментари Харесай

Западните министри и официални лица ще работят усилено, за да се опитат да гарантират, че дипломатическият спор между Канада и Индия няма да кърви в други международни отношения.

Последното нещо, което Съединените щати и другите западни сили искат сега, е спор, който ги разделя от Индия.

На голямата геополитическа шахматна дъска Индия е ключов играч.

Това е не само нарастваща сила – най-населената страна в света, петата по големина икономика. Но също така се разглежда от Запада като потенциална опора срещу Китай.

Това беше очевидно на неотдавнашната среща на Г-20 в Индия, когато западните съюзници на Украйна се споразумяха за окончателно комюнике, което не осъжда Русия поименно за нейната инвазия.

Следвайте актуализациите на живо за нарастващия спор Защо някои сикхи призовават за отделна държава?

Те избраха да защитят връзката си с Индия, като избегнаха спор около изявлението, a избор, който разгневи някои в Киев.

Другият страх сред западните дипломати ще бъде рискът държавите да започнат да вземат страна в спора между Канада и Индия.

Напрежението между двете нации се задълбочи значително тази седмица, когато премиерът Джъстин Трюдо обвини Индия, че стои зад убийството на сикхски активист в Западна Канада през юни.

През последните месеци Индия се опитва да се наложи като лидер на развиващите се страни - понякога наричани Глобален Юг. Много от тези страни отказаха да осъдят нахлуването на Русия в Украйна.

САЩ и някои европейски страни полагат истински дипломатически усилия, за да спечелят тези страни, като им казват, че войната има значение за тях и тяхната икономика.

Дипломатите няма да искат този спор да разстрои тези усилия, ако по някакъв начин се превърне в битка Север срещу Юг между две държави от Британската общност, конфронтация между трансатлантическа сила и развиваща се нация.

Едно неразкрито убийство в Канада подхранва раздора с Индия. Гневът в Индия, тъй като Трюдо сочи с пръст убийството

Външното министерство на Канада каза, че г-н Трюдо е повдигнал въпроса пред САЩ Президентът Джо Байдън и британският министър-председател Риши Сунак.

Засега съюзниците на Канада остават лоялни, но предпазливи.

Белият дом заяви, че САЩ са „дълбоко загрижени“ относно обвиненията за убийството, заявявайки, че е „от решаващо значение разследването на Канада да продължи и извършителите да бъдат доведени до справедливост".

За страни като Обединеното кралство и Австралия, които имат големи сикхски общности, винаги има потенциал дипломатически спор като този да има вътрешнополитически последствия.

Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли каза, че Великобритания ще „изслуша много, много внимателно сериозните опасения, повдигнати от Канада“.

Той каза пред BBC, че е разговарял с канадския външен министър Мелани Жоли относно обвиненията в понеделник и Обединеното кралство е приело „много сериозно нещата, които Канада казва“ .

Той отказа да каже дали Великобритания ще преустанови търговските преговори с Индия - но каза, че Обединеното кралство ще изчака да приключи разследването в Канада, преди да реши какви по-нататъшни действия да предприеме .

"И Канада, и Индия са близки приятели на Обединеното кралство, те са партньори от Британската общност", каза г-н Клевърли.

Говорител на австралийското външно министерство каза, че Канбера е "силно загрижена" от обвиненията и е "предала нашите опасения на висше ниво в Индия".

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР