Жителите на Хараре се страхуват от насилие, докато въпросите кипят около изборите в Зимбабве

...
Хараре, Зимбабве – Нарастващото политическо напрежение в южноафриканската държава породи
Коментари Харесай

Хараре, Зимбабве – Нарастващото политическо напрежение в южноафриканската държава породи страхове от насилие сред жителите след изборите в столицата Хараре, докато изчисляването на бюлетините продължава ден след края на гласуването.

В Зимбабве се проведоха общи избори в сряда и четвъртък, които изправиха президента Емерсън Мнангагва срещу Нелсън Чамиса от Гражданската коалиция за промяна, основната опозиционна партия.

Жителите на разтегнатите гъсто населени предградия на Хараре като Будириро, Глен Вю, Хайфийлд, Муфакосе и Кувадзана — както и градски центрове като Читунгвиза — на практика се бяха заключили на закрито до 18:00 часа, докато тревогите обзеха нацията. Само шепа хора бяха забелязани да се разхождат в къщи.

„Все едно има полицейски час от 18:00 часа“, каза Анесу Мунодавафа, жител на Кувадзана.

Зимбабве има история на насилие както преди, така и след изборите, което подхрани опасенията, че правителствените власти ще използват сила, за да потушат всякакви протести, особено от страна на опозицията.

Гражданската коалиция за промяна вече посочи, че вярва, че е спечелила президентските избори тази седмица. Ранните проучвания показаха, че управляващата партия, Африканският национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт (ZANU-PF), е в напрегната надпревара с коалицията.

Mnangagwa и Chamisa се кандидатираха един срещу друг през 2018 г., на други силно оспорвани президентски избори. Произтичащите протести станаха смъртоносни, като войници откриха огън по демонстранти и минувачи, убивайки шестима.

Жителите се страхуват, че подобно насилие може да се случи отново тази година, тъй като се въртят въпроси относно почтеността на изборите.


Посещение на Кувадзана, Муфакосе, Будириро и Глен Вю, предградия южно от столицата, показа, че улиците са пусти в петък вечерта, като много нощни клубове са затворени.

В Кувадзана, популярно нощно заведение, обикновено претъпкано с посетители, беше изоставено около 20:00 часа. На главния вход беше поставена огромна ключалка. Само два магазина и една кръчма бяха отворени от повече от осем в местния търговски център. Същото беше и в повечето околни градове.

Есма Нкубе, продавачка в магазините, изрази страх от възможно насилие, но настоя, че трябва да работи, за да поддържа храната на масата за семейството си.

„Полицията може да дойде тук по всяко време, така че винаги съм готова да избягам“, каза тя пред Al Jazeera, държейки пластмасова кофа с яйца.

Според нея цивилно облечени полицаи са нападнали безразборно посетители в баровете в четвъртък и са наложили затваряне.

Съобщени са няколко други случая на полицейска бруталност в различни градове около Хараре след изборния ден.

В столицата засилено присъствие на полиция за борба с безредиците патрулира по улиците. Ал Джазира забеляза офицери с палки да се разхождат по Втора улица в горната част на Хараре.

В петък властите барикадираха магистрала N1, която води до централния бизнес район на Хараре (CBD) и създадоха обиколен маршрут. Няколко полицаи за борба с безредиците застанаха зад стоманена барикада, издигната на магистралата късно следобед и пренасочиха движението към периферията на града. Барикадираният път води до офисите на Избирателната комисия на Зимбабве (ZEC), органът, управляващ изборите в страната.

Проучване от 2023 г. на изследователската мрежа с нестопанска цел Afrobarometer установи, че само 51 процента от жителите на Зимбабве се доверяват на ZEC за провеждане на надеждни проучвания, докато 49 процента казват, че е вероятно неправилни резултати.

Вече Южноафриканската общност за развитие, група от южноафрикански нации, подчерта предполагаемата дискриминация на избирателите и други нередности с изборите.

Критиците също изразиха загриженост относно нахлуването на 23 август в офисите на Мрежата за подкрепа на изборите в Зимбабве (ZESN) и Центъра за изборни ресурси (ERC), две нестопански организации за наблюдение на избори. Полицията иззе компютри и материали от офисите и арестува 40 работници.

Обвиненията срещу работниците с нестопанска цел не бяха оповестени публично по време на ареста им и те все още не са се явили в съда.

Базираният в Хараре политически анализатор Рашуит Мукунду каза, че акцията на полицейските служители е била демонстрация на сила, целяща да заглуши несъгласието. Той го нарече „нагла стратегия за манипулиране на избори“.

„Подготвя се обявяването на резултати, които са благоприятни за ZANU-PF и предотвратяват всеки опит на опозицията да протестира. Това също е опит да се покрият изборните незаконни действия и нередности от демонстриращата сила и да се предотвратят всякакви опити на опозицията да изрази безпокойство“, каза Мукунду пред Al Jazeera чрез услуга за съобщения.

Мукунду също каза, че арестът на служители на ZESN и ERC е незаконен, като добави, че те са били акредитирани за работата, която вършат.

„Това, което правеха, е това, което винаги са правили на открито, и нямаше нищо странно [в това, което] правеха“, каза той.

Вместо това Мукунду нарече арестите лов на вещици и „опит за прехвърляне на вината за неуспехите и опит за намиране на изкупителни жертви“.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР