Характеристиките на една развита държава са силна икономика, развита инфраструктура,

...
Характеристиките на една развита държава са силна икономика, развита инфраструктура,
Коментари Харесай

Паргов посочи решението за демографския проблем

Характеристиките на една развита страна са мощна стопанска система, развита инфраструктура, качествено обучение и опазване на здравето и среда, която способства за борене на демографските проблеми, наред със тласъците за поощряване на раждаемостта. Да отглеждаш деца е задача. Това сподели ръководителят на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания Калоян Паргов по време на среща на членове на СИНПИ с публицисти.

Той уточни, че демографската рецесия не е проблем единствено за България, а и за Европа и напомни, че първата и най-важна задача, която си сложи СИНПИ още през август 2022 година, е „ Мисия 9 милиона “.
-->
Паргов съобщи, че за жалост, през последните 30 години демографските индикатори се утежняват с всяко минало десетилетие. В този интервал към 3 милиона българи са напуснали страната или са умряли, а раждаемостта фрапантно понижа.

„ Политическата рецесия в последните две години не способства за решаването на тези проблеми, а в противен случай – задълбочава ги, поради неналичието на работещ парламент и законодателен орган, който да си взаимодейства с изпълнителната власт “, посочи ръководителят на СИНПИ.

Калоян Паргов показа и идеята на сътрудниците от Фондация „ Мечта за дете “, които интензивно работят за ранен и своевременен скрининг на младите и профилактика на репродуктивните качества.

Ивелина Рускова - ръководител на фондацията, описа за осведомителната акция, която организират измежду младите българи, отдадена на предварителната защита и профилактиката на репродуктивното здраве, както и за други начинания на „ Мечта за дете “, които са ориентирани към стимулиране на раждаемостта.

По думите на Паргов измежду целите на СИНПИ са също по този начин проблемите в енергетиката, образованието и опазването на здравето.

„ Експертите в СИНПИ могат да оказват помощ за образуването на качествени политики в областта на стопанската система и финансите, водещи до успеваемост и резултати. Тези експерти могат да работят за разрешаване на проблемите в развиването на икономическата, макроикономическата среда и оправянето с инфлационните процеси в страната “, изясни той.

Бившият министър на капиталовото планиране и член на Института проф. арх. Иван Данов се спря на тематиката за строителството като част от икономическата тактика на страната.



Той сподели, че съгласно социологически изследвания строителството обгръща към 30-35% от брутния вътрешен артикул на страната.

„ Секторът изисква сигурност, ред, предвидимост и бистрота. В тази тенденция СИНПИ приготвя данни, които ще бъдат показани пред другите сектори и ще бъдат обект на полемики “, разгласи проф. Данов.

Според него един от най-важните детайли в бранша на строителството е построяването на огромни инфраструктурни планове, в частност пътното строителство.

Експертите на Института са разискали и анализирали обстановката в бранша. Констатирано е, че свързаността в посока Изток-Запад е относително добре развита, само че в посока Север-Юг се следи голямо забавяне в осъществяване на плановете.

„ Обезлюдяването и икономическото закъснение на Северна и Северозападна България се дължи на първо място на това “, изясни Иван Данов.

Той сподели, че построяването на инфраструктурната мрежа е значимо за икономическото развиване на страната.

„ СИНПИ ще работи в посока разрешаване на тези стратегически проблеми посредством привличане на експерти по пътно строителство “, разгласи проф. Данов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР