Хаосът е стратегията за новия президент на UAW

...
Президентът на UAW Шон Фейн се превърна във фактор X
Коментари Харесай

Президентът на UAW Шон Фейн се превърна във фактор X в стремежа на стачкуващите автомобилни работници за увеличаване на заплащането и придобивките, внасяйки ниво на хаос в преговорите, което нито автомобилните производители, нито Белият дом са предвидили или съвсем не знаят как да управляват.

Това объркване е целенасочено.

UAW в петък удари само три завода, по един във всеки от големите три автомобилни производители. Нито един от заводите не е от особено решаващо значение за операциите на автомобилните производители, изненадващи вътрешни хора в индустрията - дори експерти, които прогнозираха, че UAW ще извърши целенасочена стачка.

Въпреки това, стачката бележи първия път в историята, когато UAW удари и трите автомобилни производители едновременно. Фейн каза на синдикалните членове в четвъртък, че стратегията на синдиката за стачки „ще накара компаниите да гадаят“ и ще даде на синдикалните преговарящи „максимален лост“, когато се върнат на масата за преговори.

Той каза, че като стачкува тези заводи, UAW си запазва възможността да увеличи размера и обхвата на стачката, нареждайки на повече работници да бъдат напуснати от работа в заводи, които биха могли да бъдат по-разрушителни за операциите на автомобилните производители – включително фабрики за трансмисии или двигатели, които доставят тези важни части за растенията в цялата страна.

Автомобилните производители критикуваха шефа на UAW, наричайки исканията на синдиката неразумни. Главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли каза в четвъртък пред CNN, че призивът на профсъюза за 40% увеличение на заплатите и 32-часова четиридневна работна седмица ще фалира компанията. Главният изпълнителен директор на GM Мери Бара каза в петък, че синдикатът „иска повече, отколкото компанията направи“, наричайки исканията нереалистични. А GM и Stellantis нападнаха Fain в края на миналия месец за изненадващата му тактика на подаване на обвинения за нечестна трудова практика пред Националния съвет по трудови отношения, обвинявайки GM и Stellantis, че не са се пазарили добросъвестно.

Точно както огромните изисквания на Фейн и уникалният метод на стачка бяха предназначени да увеличат максимално влиянието си върху автомобилните производители, липсата на уважение към Белия дом добави натиск върху просъюзния президент Джо Байдън.

Фейн каза, че синдикатът няма да подкрепи Байдън. Въпреки че Фейн понякога хвалеше Байдън, той също критикуваше президента, че не успява да направи достатъчно, за да помогне на автомобилните работници в тяхната кауза. UAW рутинно подкрепя кандидатите за президент на Демократическата партия, а президентът – който се бори с ниските рейтинги на одобрение преди сезона на кампанията през 2024 г. – може да използва цялата подкрепа, която може да получи.

Непредсказуемата и неизвестна стока във Fain създаде „уникално предизвикателство“ за администрацията на Байдън, според трима източника, редовно информирани за дискусиите, които поискаха анонимност, за да опишат чувствителните разговори по време на текущите преговори.

Фейн не отстъпва.

„Ако трябва да дадем всичко от себе си, ще го направим“, каза той на членовете снощи. „Трябва да покажем на компаниите, че сте готови да се присъедините към... стачката веднага след предизвестие. И трябва да покажем на света, че нашата битка е справедлива битка.

Кой е Шон Фейн?

С очила и релефна линия на косата, 54-годишният Фейн не изглежда непременно като разбойник. Но той не се страхува от силна реторика, дори по стандартите на работническите лидери, атакуваща „класата на милиардерите“ и „корпоративната алчност“.

Това не са първите преговори на Фейн. Той е бил в комисии за преговори преди. Но за първи път той оглавява съюза.

В края на миналата година той беше кандидат-аутсайдер от персонала на UAW, който се състезаваше срещу отдавна утвърдената, но обхваната от скандали фракция, която ръководеше синдиката от десетилетия.

Фейн идва от Кокомо, Индиана, град на сини якички в централна Индиана, който е заобиколен от земеделска земя. Множество заводи там произвеждат голяма част от двигателите и трансмисиите, които влизат в автомобилите и камионите Stellantis. Трима от четиримата му баба и дядо работеха в автомобилни заводи.

Фейн е нает в тогавашния завод на Chrysler като електротехник през 1994 г. Той е работил в различни синдикални офиси на местно ниво и става национален преговарящ по време на фалита на Chrysler през 2009 г. и отново по време на преговорите за договор през 2011 г. През 2012 г. той отиде на персонал в UAW.

Кандидатурата му миналата година беше първата му на национално ниво. Фейн завърши втори в първото гласуване с 38%, но само 600 гласа зад Къри, или по-малко от 1%. Тъй като Къри не успя да получи мнозинство, през пролетта се проведе втори тур. Този път Фейн изпревари Къри с по-малко от 500 гласа.

„Имаше голям шок, когато спечели“, каза Арт Уитън, директор по трудово обучение в Училището по индустриални и трудови отношения на университета Корнел в Бъфало. Дори с близкия резултат в първоначалния кръг от гласуването, Фейн хвана управляващата фракция на синдиката „на крака“, каза Уитън.

„Не мисля, че те бяха в хармония с членството и колко разочаровани бяха хората както от компаниите, така и от синдиката“, каза Уитън.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР