Хаос и разруха. Така президентът Румен Радев обрисува веднъж наследството

...
Хаос и разруха. Така президентът Румен Радев обрисува веднъж наследството
Коментари Харесай

Как Хартиената коалиция сътвори хаос и разруха на 2 април

" Хаос и съсипия ". Така президентът Румен Радев обрисува един път наследството от постоянния кабинет, и в случай че тази " терминология " може да се принесе към изборния развой от 2 април, то тя напълно му приляга. Среднощно преброяване на хартиени и машинни бюлетини, попълване на протоколи със степен на трудност " висша математика ", опашки пред районните изборни комисии, до 90% сбъркани сметки, дефектирали машини, " дефектирало " видеонаблюдение, паравани, издаващи тайната на вота.

И в следствие, към 10 ч тази заран нито една районна изборна комисия (РИК) не бе предала изборните бумаги в Централната изборна комисия (ЦИК), а някои секции - и в РИК.

Предисторията на всичко това се крие в 48-ото Народно заседание, в което " Хартиената коалиция " ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи направи няколко основни промени - по остаряла традиция в " 12 без 5 ". Върна хартиената бюлетина в огромните секции, отстрани протокола от машината, който в края на изборния ден ден показва резултата по обединения и преференциите, трансформира машинната квитанция (тип касов бон в магазина) в бюлетина - с всичките атрибути на скъпа книга, вкара " заслон " вместо " тъмната стаичка " при гласуването с хартията.

До какво докара това? Само няколко образеца:

Изборните протоколи в Кърджали всеобщо са сбъркани, което забавя обработката на данните. Към 7:45 към момента не бяха признати изборните бумаги на към 100 секции в региона от общо 540. През нощта пред постройката, в която РИК-Кърджали обработва книжата, се образува опашка. Информацията е на Българска национална телевизия.

" Забавянето е реалност. Започваме 11-ия час от обработването на протоколите. Проблемът, който мога главно да очертая, е че всички протоколи - доста дребен % от тях са изправни. Всичко това е сбъркано. Членовете на СИК следва да създадат промяна, лишава им доста време и труд и по тази причина се забавят доста. " Информационно обслужване " в този миг са без работа, само че ние не можем да ги захраним, тъй като протоколите са сбъркани. Видеонаблюдението в съботния ден създаваше проблеми, в неделния ден създаваше проблеми и то удължи процеса на преброяване на бюлетините ", разяснява Павел Гатев, ръководител на РИК - Кърджали.

В Пловдив, ръководителят на РИК разгласи:

" Секционните изборни комисии се оказаха затруднени от протокола, който трябваше да попълнят. Повече от 90% от протоколите са цялостни с неточности, постанова се промяна, което ни забавя. "

Апропо, точно в Пловдив през вчерашния ден в изборния ден бе заловен... необразован ръководител на секционна комисия.

В София към 8:00 часа тази заран завърши обработката на протоколите от 25-и МИР. В 24-и МИР оставаше да се одобряват книжата на още двайсетина секции, а 23-и - на 130. А межждувременно... млада жена, член на СИК, припадна при предаването на документите. 

Протоколи са сбъркани всеобщо, изключително в част преференции. Ако не всеки протокол, то всеки втори, съобщи в изявление пред БГНЕС Валери Цолов, заместник-председател на 24 РИК.

" Като им виждам документите е ясно за какво е имало такова закъснение. Хората просто са видели огромен напън в попълването, имало е и видеоизлъчване и това ги е забавило. Съвкупно се стигна дотук ", заключи Цолов.

Дълги опашки и голямо закъснение при предаването на протоколите се видя и в Бургас. Причината... многото неточности при обработването на изборните бумаги. Още нощес Българска национална телевизия излъчи репортаж, от който се разбра, че всеобщо връщат членовете на СИК, прибрали се към този момент удома, с цел да се поправят неточности. В това число майка се бе върнала с 10-месечното си бебе на ръце, с цел да поправя грешките.

По-бавно става приемането на протоколите в Русе спрямо предходните избори. Към 7 часа бяха обработени близо две трети от изборните бумаги.

" Резултатът и времето са съизмерими с април 2022, когато приключихме вечерта. Днес към ранния следобяд се чака да приключим с последния протокол. Видеонаблюдението не затрудни комисиите. Това, което най-вече ги затрудни, е изписването на протокола и преференциите ", съобщи Милена Хинкова, ръководител на РИК - Русе, пред националната телевизия.

На уеб страницата на ЦИК към този момент има качени сумарни данни и всеки, който желае да види по какъв начин наподобяват те, може самичък да откри какви протоколи е трябвало да попълнят членовете на СИК - от общо 17 страници, пресмятайки на ръка и хартиените, и машинните бюлетини, отчитайки ги в обособени графи и след това сумирайки ги - без право да се употребява най-малко протоколът от устройствата за сличаване.

Едно от промените в Кодекса, което изрично не сработи, бе видеонаблюдението при преброяването - което бе ясно още с въвеждането му. Държавата сътвори специфична платформа, поръча смарт телефони за близо 6,5 милиона лв., ЦИК писа указания, съгласно които всяка една хартия и квитанция от машината трябваше да се демонстрират на камерата и впрочем, и впрочем - всичко в името на прозрачността на вота. 

Резултатът бе забелязан още нощес - неработещи камери, сложени на неправилните места или напряко... с главата надолу. Към този миг няма систематизирани данни за това по какъв начин е протекъл процесът. 

" Към 23:30 единствено 380 секции излъчват видео. Това са 3,3% от всички с камери. Някои са привършили броенето. Други изобщо не са включвали камерите ", уточни обаче още нощес блогърът програмист Боян Юруков. И систематично обновяваше данните:
23:30 - 380 или 3.3%23:45 - 467 или 4.0%23:55 - 395 или 3.4%00:00 - 267 или 2.3%00:05 - 230 или 2.0%00:15 - 169 или 1.5%00:25 - 120 или 1.0%00:30 - 100 или 0.9%00:45 - 55 или 0.5%01:20 - 16 или 0.1%
Обратно при машините. Към края на изборния ден ЦИК регистрира към 150 дефектирали машини. Факт, надменно малко на фона на общия им брой, само че това породи някои въпроси. Както Клуб Z писа, един от главните проблеми се е оказала хартията - така наречен ролки, която хартия, както към този момент стана ясно, този път трябваше да е скъпа книга с всичките атрибути на такава.

Така през вчерашния ден видяхме машинни бюлетини, които не отчитаха резултат, или пък пускаха прекомерно къса бюлетина, както и устройства със заредени ролки, които обаче демонстрират, че са празни. Всичко това наложи техниците да получават пъкъл хок инструкции от доставчика " Сиела " да лепят с хартиено тиксо датчиците на устройствата.

Тази заран пред Нова тв някогашният зам.-председател на ЦИК Румяна Дечева и избирателен наблюдаващ разяснява:

" Тази термохартия, която е в машините, производителят не я е проверявал, при нас са правени проби. Никъде по света не се вършат софтуерни промени, които не са съгласувани с производителя. Производителят би трябвало да каже дали този принтер, който разпечатва така наречен разписки, би трябвало да каже дали той може да работи с такава хартия. От към 150 машини, които са били проблематични, половината са с проблем с хартията, а другата половина е с флашките ".

" Работейки на четири континента, аз не съм виждала по-сложен протокол от българския " - уточни в умозаключение Дечева.

И на финала - що е то заслон остана една от мистерите на тези избори. Според замисъла на " Хартиената коалиция " така наречен тъмна стаичка трябваше да бъде сменена от " заслон " - отново в името на прозрачността - с цел да не снима гласоподавател хартиената бюлетина. Оказа се обаче, че нито една виновна за изборния развой институция - Министерският съвет и ЦИК, не желае да поеме отговорност за въпросните паравани. Служебният кабинет да даде инструкции и да ги обезпечи финансово, а ЦИК да опише по какъв начин би трябвало да наподобява параванът. Така на всяка една българска община й се наложи да импровизира. Някои извадиха " тъмните стаички " от мазетата, против което заваляха тъжби от партиите, че се нарушава Изборния кодекс, други - измислиха някакви паравани, постоянно обърнати по този начин, че вместо да скриват, демонстрират по какъв начин гласоподава гласоподавателят. 

Стигна се и до куриоз - през вчерашния ден при живото телевизионно лъчение на това по какъв начин гласоподава лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, параванът разкри тайната на вота й. Не че той би изненадал някого, само че въпреки всичко - става въпрос за загадка на вота, право на каквато има всеки един гласоподавател.

Предстои излъчването на 49-ия парламент, а дали народните представители в него отново ще посегнат на Изборния кодекс - ще зависи от това дали всичко гореописано им подхожда.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР