ХАМИД ИМАМСКИ е от Триград, но е роден в Девин.

...
ХАМИД ИМАМСКИ е от Триград, но е роден в Девин.
Коментари Харесай

ХАМИД ИМАМСКИ: Хората са жадни за автентичен фолклор

ХАМИД ИМАМСКИ е от Триград, само че е роден в Девин. Там приключва СОУ " Христо Ботев ". Висшето си обучение продължава в Лесотехническия университет със компетентност " Горско стопанство ", където се дипломира като инженер-лесовъд. От дете пее на събори, празници и сватби. Като дребен става част от групата за достоверни песни към НЧ " Изгрев-1936 " в Триград, където пее и до през днешния ден. Многократно гостува на събори на български общности в Турция и Гърция. Той е самообразован гений. Първият си независим албум " Чеирен се е запалил " издава през 2018 година Съдържа 10 достоверни песни от всички елементи на Родопите. През 2019 година е преиздаден заради привършване на тиража. В ефира на Фен фолк тв към този момент може да се гледат видеоклиповете на " Мехмедо, синко, Мехмедо " и " Заспала ми е Мериема мома ".

- Имате много забавна музикална биография за самообразован гений. Как открихте националната ария?

- Аз съм отраснал с нея. В Родопите се пее съвсем постоянно, при всевъзможни мотиви. Когато човек пораства в такава среда, песента става част от самия него. Няма да избягам от клишето, само че това е истината. И аз, както и доста други реализатори, още от дете се явявах на събори, празници и сватби. Във втори клас за първи път се качих на огромна сцена на Националния фолклорен събор " Рожен ", където завоювах първо място и златен орден с песента " Момне ле, мари каматна ".

- Образованието ви не е обвързвано с музика, само че я носите в сърцето. Особено родопската ария. Как си обяснявате тази магия?

- Бог знае. Смятам, че планината и гората, методът ми на живот, връзката ми с възрастните хора... всичко това способства за любовта ми към достоверната родопска ария и това да я нося от дете в сърцето си. Винаги съм се възхищавал на Радка Кушлева. За мен тя е светилото на достоверния родопски фолклор. Тя също ме е вдъхновявала. Като погледна какво е оставила след себе си, знам, че има смисъл и е повече от наложително да продължа да търся и популяризирам този чист, достоверен и автентичен родопски фолклор.

- Записвате 500 достоверни родопски песни с помощта на вашата прабаба Хасибе Кьорчева...

- Автентичната родопска ария постоянно ми е въздействала доста мощно. Но, да, баба - Хасибе Кьорчева, която доживява 108 година, е главният човек, обвързван с любовта ми към фолклора. От баба ми имам оставени в завещание над 500 текста на родопски песни, на огромна част от които знам и мелодиите. Много от песните са от бита и традициите на помаците. За мое голямо благополучие две от тях - " Мехмедо, синко, Мехмедо " и " Заспала ми е Мериема мома ", към този момент се излъчват по Фен фолк тв.

" Заспала ми е Мериема мома " е доста тъжно осъществяване. То възпява едни размирни времена от предишното и трагичната история на мома Мериема. В първите десетилетия на XX век християнски и мюсюлмански фамилии са принудени да изоставен рамките на България и да се заселят в Турция и Гърция. В подобен миг, бягайки, млад момък намира обичаната си " под вита ела, под зелен хълм ". Лирическият воин в началото взема решение, че е заспала, само че щом се обръща към нея с думите: " Стани ми, стани, Мериема моме ", тя не се разсънва. Тогава той схваща, че е умряла. С голяма болежка на сърцето изважда синя забрадка, с която покрива нейните черни очи и бялото й лице. Безсилен, че не може даже да я погребе.

- Защо е значимо да запазим същинския образ на остарялата родопска ария и тя да стига до от ден на ден хора?

- Много е значимо да съхраним достоверния си фолклор, тъй като той е нашият корен. А човек без корен е като дърво без корен - умира, изчезва... Ако желаеме да оставим диря в света и да възпитаваме полезности у поколенията - нашето и тези след нас, би трябвало да създадем всичко допустимо да запазим фолклора си достоверен. Не мога да опиша каква мощ има българският фолклор. Но го виждам всякога, когато запея. Не единствено моето сърце се изпълва, само че и хората към мен танцуват, пеят, даже плачат на родопските осъществявания.

- Живеем в комерсиализирано общество. Как може да се заинтересуват повече младежи?

- Като демонстрираме фолклора. Точно с това се занимавам последните месеци. Заедно с моите продуценти от " Диапазон рекърдс " снимах към този момент два видеоклипа на достоверни родопски песни, предстоят да се клипират още. Смятам, че ползата към фолклора в наши дни е налице. Съдя и по личните си участия. Хората в действителност са жадни за достоверен фолклор. На мен ми остава единствено да влагам времето и силата си в него.

- Вие сте за това, да се помнят и съхраняват корените, историята и културата. Родопите са митична планина, носителка на митове, които оживяват в българския фолклор... От нея ли черпите ентусиазъм?

- Планината и гората са големи мои вдъхновители, само че и ползата на хората, на моите фенове и другари също мощно ме окриля. Аз съм човек, който безпределно доста обича две неща - планината и родопската ария. Може би тази композиция е " рискова ", само че и зареждаща.

- Вашият първи албум е преиздаден тази година. Това значи, че има интерес... На какво се дължи той?

- Към албума ми има доста огромен интерес. Мисля, че това се дължи на потребността на хората от свързване с корена им. Голяма част от тиража на диска беше поръчан от наши сънародници, живеещи и работещи в чужбина. Много от феновете ми споделят, че с моите песни ги връщам в детството, спомнят си за своите баби и дядовци. Защото това са песните, които нашите предци са пели.

- Занимавате ли се с лесовъдство или напълно сте предан на музиката?

- Висшето си обучение приключих в Лесотехническия университет със компетентност " Горско стопанство ", където се дипломирах като инженер-лесовъд по горско стопанство. След което опазих с отличен магистърската си теза " Изчисляване на продуктивността и запасите на мурсалския чай на територията на ДГС " Триград " в компетентност " Стопанисване на горите - специфични " Ползвания в горите (недървесни продукти) ". От години се занимавам с лесовъдство, само че огромна част от времето си отстранявам за достоверния фолклор и възраждането му.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР