Хамас и други палестински въоръжени групировки са изстреляли повече от

...
Хамас и други палестински въоръжени групировки са изстреляли повече от
Коментари Харесай

Как Железният купол на Израел прихваща ракети

Хамас и други палестински въоръжени групировки са изстреляли повече от 4500 ракети към Израел след смъртоносната офанзива в събота, съгласно Израелските отбранителни сили. Повечето от тези ракети са били прихванати от израелската система за противоракетна защита " Железен купол ".

Залпове от ракети задействаха сирени за въздушна паника в Йерусалим и Тел Авив. Те също провокираха опасения по отношение на сигурността на полетите на интернационалното летище Бен Гурион.

Технологията Iron Dome, оповестена за работеща през 2011 година, има % на успеваемост от към 90-97%, съгласно IDF през последните години. Израелските публични лица не прецизират какъв брой сполучлив е бил, откогато Хамас стартира смъртоносното си навлизане от Газа през уикенда. Стотици хора бяха убити след изненадващото нахлуване.

210 милиона $ за развиване.

Диди Яари, тогавашен основен изпълнителен шеф на Rafael, водещият израелски производител на системата, сподели за " 60 минути " през 2013 година, че Iron Dome промени играта, тъй като разреши на израелската стопанска система да продължи да действа по време на спор.

" Хората отиват на работа. Пристанищата работят. Колите се движат, влаковете се движат. Нищо не стопира. И въпреки всичко имате условия, [които] в предишното бихте смятали за цялостна война, " Ya' ari сподели тогава.

Ролята на Америка в Iron Dome

Докато системата беше създадена в Израел, тя беше финансирана частично от стотици милиони долари от Съединените щати. Съединени американски щати се заинтересуваха да станат сътрудник в производството и през 2014 година Конгресът прикани за шерване и копродукция на технологията на Iron Dome със САЩ 

Правителствата на Съединени американски щати и Израел подписаха съглашение за взаимна продукция през март на 2014 година, позволявайки производството на съставни елементи Iron Dome в Съединените щати, като в същото време дава на Съединени американски щати цялостен достъп до това, което е била патентована технология Iron Dome, съгласно отчет от март на Изследователската работа на Конгреса.

Военният реализатор Raytheon е американският сътрудник на Rafael в копродукция на Iron Dome. Частите на прехващачите се създават в ракетното и отбранителното оборудване на Raytheon в Тусон, Аризона и другаде и по-късно се сглобяват в Израел.

Към днешна дата Съединени американски щати са дали близо 3 милиарда $ на Израел за акумулатори Iron Dome, прехващачи, разноски за взаимно произвеждане и обща поддръжка, съгласно отчет от март на Изследователската работа на Конгреса. През 2021 година Камарата на представителите утвърди законопроект, предоставящ 1 милиард $ за отбранителната система.

Висш чиновник на защитата на Съединени американски щати се обърна към системата Iron Dome по време на брифинг в понеделник.

„ Позволете ми единствено да кажа в този миг, че за всяко искане, което нашите израелски сътрудници са отправили към нас, ние сме в положение да осъществим тези претенции “, сподели служителят. „ И една от тези области, несъмнено, е продължаващата полемика по отношение на потребностите от противовъздушна защита, които имат. “

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР