Хамас, групата, която управлява Газа, не трябва да се бърка

...
Хамас, групата, която управлява Газа, не трябва да се бърка
Коментари Харесай

„Не можем да бъркаме Хамас с всички палестинци“: Испания казва на фона на прегледа на помощта

Хамас, групата, която ръководи Газа, не би трябвало да се бърка с всички палестинци, сподели първият посланик на Испания, до момента в който страната показва опълчване на препоръчаното прекъсване на помощта на Европейския съюз за палестинските територии.

Испанският изпълняващ длъжността външен министър Хосе Мануел Албарес сподели във вторник, че палестинските територии евентуално ще се нуждаят от повече помощ скоро след съботната офанзива на Хамас против Израел и последвалото бомбардиране на Ивицата Газа от Израел.

Продължавайте да четете

лист от 2 детайла Как разпространяването на информация оформя описа във войната Израел-Хамас Студенти от Харвард упрекват „ режима на апартейда " за войната Израел-Газа, ученици реагират завършек на списъка

„ Това съдействие би трябвало да продължи; не можем да объркаме Хамас, който е в листата на терористичните групи на Европейски Съюз, с палестинското население или палестинските авторитети или организациите на Организация на обединените нации на място “, сподели Албарес в изявление за испанското радио Cadena SER.

Външните министри на Европейски Съюз ще се срещнат в коридорите на среща в Оман по отношение на обстановката в Израел и Газа, с цел да обсъдят въпроса за финансирането във вторник, откакто европейският комисар по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархели сподели в понеделник на платформата на обществените медии X, че 691 милиона евро (728 милиона долара) помощ беше спряна.


Европейската комисия опроверга изказването на Varhelyi, като сподели, че заплащанията не са спрени и че тя просто преразглежда помощта за палестинските територии.

Длъжностни лица също подчертаха, че преразглеждането се отнася единствено за финансирането за развиване, а не за обособения бюджет на Европейски Съюз за филантропична помощ за палестинците.

Въпреки че страни като Австрия и Германия оповестиха края на финансирането на палестинските територии, други като Испания, Франция и Люксембург считат потока от помощ за решителен за цивилното население.

Спирането на помощта би било „ контрапродуктивно “, сподели Албарес.

Външното министерство на Франция също съобщи, че „ не е за прекъсване на помощта, която е в директна изгода за палестинското население “, добавяйки, че е „ уведомило Комисията за това “.

Миналата година Франция даде 95 милиона евро (101 милиона долара) като помощ за палестинците в Газа, анексирания Източен Йерусалим, окупирания Западен бряг, ръководен от палестинските управляващи, и бежански лагери в прилежащи страни.

„ Тази помощ е ориентирана към поддръжка на палестинското население във вода, опазване на здравето, хранителна сигурност и обучение “, добави министерството.

Разпространено посредством Организация на обединените нации, то „ облагодетелства директно палестинския народ “ и е „ изцяло в сходство с уговорките на Франция “, добави министерството.

 ИНТЕРАКТИВНО Газа 15 години живот под блокада-OCT9-2023

Изпълняващият длъжността външен министър на Люксембург Жан Аселборн също настоя, че държавното управление му не поддържа прекъсването на помощта.

„ Два милиона души живеят в Газа. Те също са заложници на Хамас. С тези способи ги тласкаме в обятията на терористите “, сподели той.

„ Ние сме най-големият донор за Газа. Тази помощ е значима за младежите. Това не са пари за Хамас. Това е за хората от Газа “, сподели той пред организация AFP.

Но прекъсването може да бъде подкрепено от други страни от Европейски Съюз, в това число най-богатата, Германия, която разгласи, че приключва директната си помощ за палестинците.

„ Проучва се, т.е. краткотрайно се стопира “, сподели говорителка от немското министерство на икономическото съдействие и развиване.

Европейски Съюз разгласи през февруари, че способства с 296 милиона евро за бюджета за 2022 година, с цел да помогне на палестинската власт да заплати заплатите на държавните чиновници, пенсиите, опазването на здравето и инфраструктурните планове.

Блокът споделя, че ще даде „ до 1,177 милиарда евро финансова поддръжка от 2021 година до 2024 година “.

Говорител на Европейската комисия настоя по-рано в понеделник, че помощта от Европейски Съюз „ не финансира Хамас или други действия на терористична организация, нито директно, нито индиректно “.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР