Халед Машаал, един от лидерите на радикалната палестинска организация Хамас,

...
Халед Машаал, един от лидерите на радикалната палестинска организация Хамас,
Коментари Харесай

Хамас също са срещу анекс на Йордан

Халед Машаал, един от водачите на радикалната палестинска организация " Хамас ", съобщи в сряда, че палестинските арабски организации ще се борят, с цел да осуетят проекта на израелския министър председател Бенямин Нетаняху за анекс в долината на Йордан, оповестиха израелски медии.

Нетаняху желае да употребява земята на Палестина, кръвта на палестинския народ и светите места за предизборната си акция и това е в резултат на арабската уязвимост ", сподели Машаал в Катар.

Борбата беше и ще продължи да бъде наш път и тактика и в никакъв случай няма да се отклони от нея, само че ще се придържаме към този път, с цел да се противопоставим на проектите на окупацията и да ги осуетим ", сподели Машаал.

Нетаняху сподели във вторник вечерта, че в случай че бъде избран отново, той ще приложи суверенитет над долината на Йордания и Мъртво море.

Председателят на Палестинската автономност (ПА) Махмуд Абас заплаши, че ще приключи всички съглашения с Израел, в случай че Нетаняху извърши проекта.

Действията на Нетаняху към този момент бяха беше наказани от Европейски Съюз, Сирия и арабските страни като " нова израелска експанзия ".

Израел окупира Западния бряг през войната от 1967 година с ход, в никакъв случай не приет от интернационалната общественост. Освен това Израел завзе и по-късно анексира част от Голанските възвишения от Сирия, като двете страни остават механически във война.

Долината на река Йордан съставлява към една трета от Западния бряг, а израелските десни политици от дълго време преглеждат стратегическата зона като част от територията, от която в никакъв случай не биха се отдръпнали, виждайки я като източната граница на страната.

Съгласно интернационалното право израелските селища на Западния бряг се смятат за противозаконни, защото са построени на земя, която палестинците виждат като част от своята бъдеща страна.

Нетаняху съобщи, че проектите му за анексиране няма да включват палестински градове, като Йерихон, макар че ще бъде обкръжен от територията на Израел. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР