Хакерската група Chimera, която медиите свързват с Китай, е имала

...
Хакерската група Chimera, която медиите свързват с Китай, е имала
Коментари Харесай

Китайски хакери са имали достъп до данните на най-големия европейски производител на чипове NXP в продължение на над две години

Хакерската група Chimera, която медиите свързват с Китай, е имала достъп до данните на холандската компания NXP в продължение на две години.

Изданието Tom’s Hardware оповестява, че хакерите са откраднали доста данни от NXP за интервал от повече от две години – от края на 2017 година до началото на 2020 година И не става дума за персонални данни на чиновниците, а за интелектуална благосъстоятелност. Включително планове на най-разнообразни чипове. Все още не е налична цялостната картина на вредите, само че да напомним, че NXP е най-големият дизайнер на чипове в Европа.

За да обхванат в NXP, хакерите в началото са употребявали идентификационни данни от предходни приключвания на данни в платформи като LinkedIn и Фейсбук, а по-късно са употребявали офанзиви с груба мощ, с цел да отгатнат паролите. Те също по този начин са заобиколили ограниченията за двойно засвидетелствуване посредством смяна на телефонните номера. Хакерите са били търпеливи, като са проверявали за съществуването на нови данни за кражба единствено на всеки няколко седмици, а по-късно са измъквали данните благодарение на криптирани файлове, качени в онлайн услуги за предпазване в облак, като OneDrive на Microsoft, Dropbox и Гугъл Drive.

Интересното е, че може би нападателите и до през днешния ден са можели да имат достъп до данните на NXP, в случай че не беше осъществена сходна офанзива против Transavia. Разследването на този случай докара проверяващите до данните от хакерската офанзива против NXP.

Интересно е, че NXP твърди, че макар мащаба на хакерската офанзива, компанията не е претърпяла никакви материални вреди, защото хипотетично откраднатите данни са прекомерно комплицирани, с цел да бъдат осмислени, разбрани и употребявани за потребностите на други компании.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР