Хаити обяви 72-часово извънредно положение и полицейски час в столицата

...
Хаити обяви 72-часово извънредно положение и полицейски час в столицата
Коментари Харесай

В Хаити обявиха извънредно положение

Хаити разгласи 72-часово изключително състояние и полицейски час в столицата и покрайнините ѝ поради две масирани бягства от затвори и възходящата неустановеност, съобщи Агенция Франс Прес.


През уикенда въоръжени банди щурмуваха огромен затвор в Порт-о-Пренс, което докара до убийството на минимум 12 души и освобождението на към 4 000 пандизчии.

Лидерите на бандите настояват, че желаят да принудят министър-председателя Ариел Анри, който е отвън страната, да подаде оставка.

Групите, които целят да го смъкват управляват към 80 % от Порт-о-Пренс.

В изказване на държавното управление се споделя, че през уикенда са били щурмувани два пандиза - един в столицата и различен - в близкия град Кроа де Буке.

Сред арестуваните в Порт-о-Пренс са членове на банди, упрекнати по отношение на убийството на президента Моис през 2021 година

Последният гърмеж на насилието стартира в четвъртък, когато министър-председателят отпътува за Найроби, с цел да разиска изпращането на ръководени от Кения многонационални сили за сигурност в Хаити.

След убийството на президента Моис насилието в Хаити се разраства. Той не беше сменен, а избори не са провеждани от 2016 година насам.

По силата на политическо съглашение трябваше да се проведат избори, а неизбраният Ариел Анри трябваше да се отдръпна до 7 февруари, само че това не се случи.

През януари Организация на обединените нации заяви, че повече от 8400 души са станали жертва на възходящото принуждение в Хаити през предходната година, в това число убийства, пострадвания и отвличания, което е повече от два пъти спрямо 2022 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР