Гуверньорът на Bank of England Марк Карни и председателят на

...
Гуверньорът на Bank of England Марк Карни и председателят на
Коментари Харесай

Фед отказа да обещае рязко сваляне на лихвите

Гуверньорът на Bank of England Марк Карни и ръководителят на Фед Джером Пауъл в Джаксън Хоул

Федералният запас на Съединени американски щати отхвърля да се огъне под настояванията на президента Доналд Тръмп за внезапно събаряне на лихвите. Това стана ясно от изказването на Джером Пауъл, ръководител на Фед, след срещата на централните банкери в Джаксън Хоул, Уайоминг. Срещата продължава три дни, само че светлината на прожекторите беше ориентирана съответно върху Пауъл и това дали той ще склони пред желанието на президента.

Отговор от страна на Тръмп, въпреки името му да не беше упоменато от Пауъл непосредствено, последва незабавно в Twitter. Атаките на президента стават все по-ожесточени, като този път в обществената мрежа президентът попита " кой е по-големия зложелател на Съединени американски щати - Пауъл или Китай ". Те идват откакто в петък след обед Пекин разгласи, че от 1 септември постанова мита върху американски импорт за 75 милиарда $, които ще обзет артикули като соя, недопечен нефт, коли и авточасти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Джером Пауъл е предопределение точно на Тръмп, който неведнъж е заявявал, че съжалява за това свое решение. Причината е, че Тръмп избира ниски лихви, както и по-слаб $, с цел да може растежът на стопанската система да се задържи на високо равнище и да не страда износа на страната. Според него политиката на централната банка пречи на тези цели и не е в синхрон с това, което се случва при икономическите съперници на Съединени американски щати в Европа и Китай.

Федералният запас обаче може да се окаже заставен въпреки всичко да смъкна лихвите още един път или два пъти до края на годината, с цел да поддържа стопанската система, откакто последните данни демонстрират терзания на пазара на недвижимите парцели, както и измежду производителите.

Право надолу

Срещата на банкерите, решението за отстояване на позицията на Пауъл, офанзивите на Тръмп, митата от Китай и спомагателните противоположни мита от страна на Съединени американски щати забъркаха рядко срещан коктейл за пазарите, които завършиха работната седмица съвсем пагубно. Двата огромни американски показателя - S&P и Dow Jones, изгубиха надлежно 2.6 и 2.4% от цената си, като загубите значително бяха лимитирани от обстоятелството, че сесията на борсата завърши относително бързо след началото на трагичната част от деня.

Според анализаторите политиката на Пауъл е сигнал към Тръмп, че би трябвало да се търсят други решения за опазване на темпа на стопанската система и терзанията на президента няма да бъдат решени от дейности на централната банка.

" За мен е пределно ясно, че Пауъл изпраща известие към президента: в случай че си толкоз обезпокоен за стопанската система, свалянето на лихвите няма да ти помогне. Трябва да направиш нещо във връзка с търговията. Това е известието, което очевидно не доближава до Тръмп ", разяснява Крейг Бишоп от RBC Wealth Management.

Решението на Тръмп във връзка с законодателство наподобява е в допълнение събаряне на налозите в страната. Това може да има резултат, откакто данъчната промяна от 2017 година значително беше главната причина за забързването на стопанската система през 2018 година и резултатите от нея към момента се усещат. В същото време обаче, бюджетният недостиг на Съединени американски щати доближава рекордни равнища и от началото на 2019 година към този момент е надминал този за цялата предходна година, който също беше рекорден.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР