Гумите на автомобила са един от най-важните компоненти за безопасността,

...
Гумите на автомобила са един от най-важните компоненти за безопасността,
Коментари Харесай

Как правилно да поддържаме гумите на своя автомобил?

Гумите на автомобила са един от най-важните съставни елементи за сигурността, когато сте на пътя. Често обаче биват подценявани по отношение на тяхната постоянната поддръжка. Поддържането им в оптимално положение е от жизненоважно значение, защото те играят решаваща роля в ръководството, прекъсването и най-много – стабилността на автомобила.

Защо е значима поддръжката на автомобилни гуми?

Гумите се износват естествено и тяхната устойчивост зависи от метода ви на шофиране, пътните условия и от постоянната поддръжка. 

Редовната инспекция е значима за няколко аргументи:

- безопасност;

- спестовност на гориво;

- оптимално ръководство и комфорт;

- запазване на околната среда.

Какви стъпки да предприемем за поддръжка на гумите?

Неподдържаните гуми могат да бъдат рискови освен за вас, само че и за другите участници в придвижването. За да гарантирате оптималната им работа, е целесъобразно да следвате някои стъпки:

1. Проверка на налягането

Това е една от най-основните, само че и най-важните инспекции. Пренадуването или незадоволителното количество въздух може да доведат до неравномерно изхабяване, неприятно сцепление с пътя и даже до пропукване. Неправилното налягане може да усили разхода на гориво с до 3%.

Специалистите от Emveco.bg предлагат да мерите налягането на гумите най-малко един път месечно и постоянно преди дълго пътешестване.

2. Проверка на положението

Редовната инспекция на положението на гумите ви разрешава да откриете възможни проблеми като напукани повърхности, неравномерно изхабяване или други забележими повреди. Тези, които са поддържани вярно, изискват по-малко сила за въртене. Това може да способства за понижаване на излъчванията на CO2.

3. Проверка на системата за надзор на налягането на гумите

Новите коли разполагат със система за надзор на налягането. Тази система непрестанно следи налягането и ви предизвестява при проблем, като дава индикации на компютъра къде има дефицит или различен вид проблем. 

4. Използване на препарати

Съществуват разнообразни препарати, които оказват помощ да се резервира тяхната разтегливост, само че и пазят от UV лъчи. Важно да изберете качествени артикули, които не съдържат нападателни съставки, с цел да не повредите каучука. 

5. Редовно ротиране

Ротацията оказва помощ за равномерното им изхабяване. Някои коли имат разнообразни размери на предните и задните гуми, по тази причина е значимо да следите инструкциите на производителя.

Как да разберем, че гумите ни имат потребност от промяна?

Дори и най-качествените гуми не са безконечни. С времето те се износват и могат да изгубят своите свойства, които подсигуряват сигурността ви на пътя. Но по какъв начин да разберем, че е време за промяна?

1. Дълбочина на грайферите

Един от най-основните способи да ревизирате дали са износени е посредством дълбочината на грайферите. В доста страни има открит най-малко посредством закон, който нормално е към 1.6 мм. Ако грайферите са по-ниски от това, време е за промяна.

2. Неравномерно изхабяване

Ако забележите, че част от гумата се износва по-бързо от друга, това може да е симптом за проблем със сцеплението или с налягането в тях.

3. Видими повреди

Пропуквания, изрязвания, балончета или други забележими повреди са явен знак, че е пристигнало време за подмяна.

4. Възраст на гумите

Дори и в случай че гумите ви наподобяват добре на пръв взор, специалисти предлагат промяна на всеки 4-5 години, тъй като материалите, от които са направени, стартират да губят своите свойства. 

5. Вибрации при шофиране

Ако усещате необикновени трептения, до момента в който шофирате, изключително на прави сектори на пътя, това може да е знак, че гумите ви са износени или развалени.

Ако имате подозрения по отношение на положението им, не се колебайте да потърсите съвет от експерти, които могат да ви предложат верните решения.

Независимо дали сте умел водач, или занапред придобивате опит в шофирането, е значимо да отделите време за постоянна инспекция и поддръжка на гумите на вашия автомобил. В интернет можете да намерите разнообразни онлайн магазини, които оферират артикули и препоръки за тяхната ефикасна поддръжка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР