Губернаторът на Йозгат Зия Полат разкри, че до 15 август

...
Губернаторът на Йозгат Зия Полат разкри, че до 15 август
Коментари Харесай

Римска баня с басейни от мрамор на над 2000 години скоро ще бъде отворена в Турция

Губернаторът на Йозгат Зия Полат разкри, че до 15 август възстановителните дейности следва да приключат, отключвайки капацитета на банята като скъпа туристическа атракция.

2000-годишната римска баня Basilica Therma или Дъщерята на краля в централната турска провинция Йозгат наближава финалните стадии на своето огромно възобновяване на ландшафта, означи неотдавна губернаторът на Йозгат Зия Полат.

Римската баня Basilica Therma, известна като „ Дъщерята на краля “ (на турски: Kral Kızı Hamamı или Sarıkaya Roma Hamamı) е античен римски спа град, ситуиран в провинция Йозгат в Турция.

Този исторически драгоценен камък, вписан във краткотрайния лист на международното културно завещание на ЮНЕСКО през 2018 година, е подложен на трансформиращи старания за възобновяване, с цел да подчертае своята забележителна архитектура, богата история и лечебната термална вода, течаща при 50 градуса по Целзий (122 градуса по Фаренхайт).

Проектът за озеленяване на античната конструкция, известна със своите басейни с термална вода, които разрешават плуване даже в разгара на зимата, стартира през 2022 година под надзора на дирекция на музея.

Губернаторът на Йозгат Зия Полат разкри, до момента в който приказва с публицисти предходната седмица, че планът за озеленяване е на път да завърши до 15 август, отключвайки капацитета си като скъпа туристическа атракция.

Римската баня, която беше открита след разкопките, осъществени през 2014 година от дирекцията за просвета и туризъм на провинция Йозгат и община Саръкая, притегля вниманието към своята забавна архитектура, история и вода, която се извира в продължение на две хиляди години.

Тази римска баня, издигната през 2-ри век след Христа , е била употребена непрестанно и този прелестен шадраван към момента продължава да бъде източник на лекуване с термални води.

Поради този непосредствен термален извор градът по пътя от Тавиум до Цезарея през римската ера е бил прочут като Aquae Sarvenae . По-късно към северната част на банята е добавена черква, когато християнството се популяризира в региона. В резултат на това името на града е променено на Basilica Therma. Базилика Терма служи като епископски център до 451 година сл. Хр. Центърът на града е бил римска баня, а градът е бил заобиколен от стена, дълга към три километра.

Фасадата и басейните на Римските бани са направени от мрамор, до момента в който вътрешните стени са направени от варовик. Днес могат да се видят главните елементи на структурата: западна фасада, огромен термален басейн пред нея, вътрешен басейн зад фасадата и трети басейн на изток. От северната и южната страна на 30-метровата фасада са планувани два дребни полукръгли басейна. Зад фасадата има вътрешен басейн, заобиколен от двете страни със стълби и арки, които се свързват непосредствено с огромния басейн начело.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР