Губернаторът на Ню Мексико нарежда спиране на откритото и скритото носене на оръжие в Албакърки

...
Губернаторът на Ню Мексико Мишел Лухан Гришам обяви насилието с
Коментари Харесай

Губернаторът на Ню Мексико Мишел Лухан Гришам обяви насилието с огнестрелно оръжие и злоупотребата с наркотици за извънредно положение за общественото здраве след поредица от скорошни смъртоносни стрелби, някои от които включват деца.

Извънредната заповед включва спиране на законите за открито и скрито носене в Албакърки и окръг Берналило, временно забраняващо носенето на оръжия на обществени места с някои изключения, според изявление на Луджан Гришам в петък.

Следователите работят по жилищна улица след смъртоносна стрелба в понеделник, 15 май 2023 г., във Фармингтън, Ню Мексико. Властите съобщиха, че 18-годишен младеж е открил огън в северозападната общност на Ню Мексико, убивайки много хора и ранявайки други, пред органите на реда простреля смъртоносно заподозрения. (AP Photo/Susan Montoya Bryan) Следователи работят по жилищна улица след смъртоносна стрелба в понеделник, 15 май 2023 г., във Фармингтън, Ню Мексико. Властите съобщиха, че 18-годишен младеж е открил огън в северозападната общност на Ню Мексико, убивайки много хора и ранявайки други, преди органите на реда да бъдат застреляни фатално заподозреният. (AP Photo/Сюзън Монтоя Браян) Сюзън Монтоя Брайън/AP

Луджан Гришам цитира смъртта на три деца от юли до септември, както и две масови стрелби в щата.

„Времето за стандартни мерки отмина“, каза Луджан Гришам, демократ. „И когато новите мексиканци се страхуват да бъдат в тълпи, да заведат децата си на училище, да напуснат бейзболен мач – когато самото им право на съществуване е застрашено от перспективата за насилие на всяка крачка – нещо не е наред.“

Съгласно плана гражданите с разрешителни за носене все още ще имат право да притежават оръжията си в частна собственост, като оръжейни полигони и магазини за оръжия, ако огнестрелното оръжие се транспортира в заключена кутия или се използва ключалка на спусъка или друг механизъм за направи пистолета неспособен да бъде стрелян, според изявлението.

Заповедта беше издаденаслед консултация със служители на обществената безопасност, включително окръжния прокурор на Берналило Сам Брегман, шерифа на окръг Берналило Джон Алън, началника на полицията в Албакърки Харолд Медина и бившия началник на щатската полиция Пийт Касетас.

Потребителят на Facebook Лари Жакес засне това видео на полицейската реакция след стрелбата във Фармингтън, Ню Мексико в понеделник. Той каза, че е в безопасност, но това се случва на около една пресечка от него.
Видеото е заснето на кръстовището на Dustin Avenue и E. Comanche Street във Фармингтън.
Полиция и коли на спешна помощ могат да се видят на около пресечка по-нагоре по улицата от мястото, където той снимаше. Той се огледа наоколо, за да покаже няколко коли за спешна помощ по близките улици и паркинг.
Потребителят на Facebook Лари Жакес засне това видео на реакцията на полицията след стрелбата във Фармингтън, Ню Мексико в понеделник. Той каза, че е в безопасност, но това се случва на около една пресечка от него. Видеото е заснето на кръстовището на Dustin Avenue и E. Comanche Street във Фармингтън. Полиция и коли на спешна помощ могат да се видят на около пресечка по-нагоре по улицата от мястото, където той снимаше. Той се огледа наоколо, за да покаже няколко коли за спешна помощ по близките улици и паркинг. С любезното съдействие на Лари Жакес

Заповедта също така забранява огнестрелните оръжия върху държавни имоти, включително държавни сгради и училища, както и паркове и други места, където се събират деца.

Съгласно заповедта лицензираните търговци на огнестрелно оръжие ще бъдат инспектирани ежемесечно от отдела за регулиране и лицензиране на Ню Мексико, за да се гарантира спазването на законите за продажба и съхранение. Освен това държавните здравни и екологични служители ще започнат тестване на отпадъчни води за незаконни вещества като фентанил в училищата.

Заповедта влиза в сила незабавно, се казва в съобщението.

През май две масови стрелби в Ню Мексико убиха шест души и 11 бяха ранени. Щатът има един от най-високите нива на насилие с оръжие и самоубийства в нацията.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР