Губернаторът на Калифорния подписва мерките за контрол на оръжията в закон, включително първия в страната държавен данък върху огнестрелни оръжия и боеприпаси

...
Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм подписа поредица от мерки за
Коментари Харесай

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм подписа поредица от мерки за контрол на оръжията във вторник, които засягат къде калифорнийците могат законно да носят оръжия и налагат първия държавен данък в нацията върху огнестрелни оръжия и боеприпаси, предизвиквайки поне едно съдебно дело и вероятно бъдещи правни предизвикателства от защитниците на правата на оръжията.

Законът налага 11% акциз върху огнестрелни оръжия и боеприпаси, продавани от производители и дилъри на оръжия в щата, което според служители ще финансира мерките за безопасност в училищата и намаляване на насилието. Това е в допълнение към съществуващия в страната 10% до 11% федерален данък върху оръжията и боеприпасите, което на практика удвоява данъка върху огнестрелните оръжия в Калифорния.

Законодателството също така забранява скритото носене на оръжие на определени „чувствителни места“, включително образователни институции, паркове и спортни събития, и определя минималната възраст за получаване на разрешение за скрито носене на 21 години. То също така засилва проверките на миналото за хората, които искат разрешение за огнестрелно оръжие .

Друга нова мярка ще изисква „микрощамповане“ на всички полуавтоматични огнестрелни оръжия, продадени или прехвърлени в Калифорния до 2028 г. Микрощамповането включва гравиране на уникален идентификатор върху ударника на оръжието, който се щампова върху гилзи от куршуми, когато се стреля с пистолета , което улеснява следователите да обвържат откритите на местопрестъплението гилзи с конкретното оръжие.

 Напълно заредените пълнители бяха предадени с щурмова пушка в програма за обратно изкупуване на оръжия в Сан Франциско, Калифорния, в събота, 5 април 2014 г. Напълно заредените пълнители бяха предадени с щурмова пушка в програма за обратно изкупуване на оръжие в Сан Франциско, Калифорния, в събота, 5 април 2014 г. Пол Чин/The San Francisco Chronicle/Getty Images

В съобщение за новините относно новото законодателство, Newsom цитира стрелби в цялата страна, които са оставили най-малко 104 души убити през 72 часа преди подписването. В цялата страна е имало 519 масови стрелби досега тази година, според архива на насилието с огнестрелно оръжие, най-малко 36 от които са били в Калифорния, включително тези в Монтерей Парк и Халф Мун Бей, които са оставили общо 18 убити.

Нюсъм не е единственият губернатор от Демократическата партия, който предприема действия за ограничаване на носенето на оръжие на обществени места.

По-рано този месец губернаторът на Ню Мексико Мишел Лухан Гришам обяви спешна заповед, спряла правото да се носят огнестрелни оръжия на повечето обществени места около Албакърки след вълна от насилие с оръжие. Забраната, която беше приложена чрез заповед за обществено здравеопазване, а не чрез законодателство, се сблъска с незабавна реакция от страна както на привържениците на правата върху оръжията, така и на контрола върху оръжията.

Луджан Гришам стесни обхвата на заповедта, след като тя се изправи пред няколко правни предизвикателства.

По време на церемонията по подписването, Нюсъм заклейми миналогодишното забележително решение на Върховния съд на САЩ, разширяващо правата за носене на оръжие, и критикува съдилищата от по-ниски окръзи, които оттогава отмениха мерките за контрол върху оръжията.

Това решение, New York State Rifle & Pistol Association v. Bruen, промени рамката, която съдиите трябва да използват, за да преразгледат разпоредбите за оръжията и определи, че съвременните закони, ограничаващи притежанието на оръжие, са конституционни само ако подобни разпоредби са били в сила, когато е изготвена Конституцията.

„Този ​​законопроект следва плана на решението Бруен“, настоя главният прокурор на Калифорния Роб Бонта във вторник. „Той е проектиран да отговаря на диктата на Бруен и да ни пази в безопасност тук, в Калифорния.“

Полицията реагира на доклад за стрелба в бар в Трабуко Каньон, Калифорния, в сряда, 23 август. Полицията реагира на доклад за стрелба в бар в Трабуко Каньон, Калифорния, в сряда, 23 август. KCBS/KCAL

Но групите за правата на оръжията критикуваха определянето на зони, забраняващи скритото носене на огнестрелни оръжия, твърдейки, че подобни ограничителни мерки противоречат на решението на Върховния съд.

Коалицията за политиката на огнестрелните оръжия, група в подкрепа на правата върху оръжията, обяви, че е завела дело във вторник, оспорвайки тази част от законодателството.

„SB2 ограничава случаите, когато лица с лицензи за носене на скрито оръжие могат законно да упражняват конституционното си право да носят, носят или транспортират огнестрелни оръжия. И го прави по начини, които са фундаментално несъвместими с Втората поправка и решението на Върховния съд в Бруен“, се посочва в жалбата. „Втората поправка не толерира тези ограничения. Този съд трябва да постанови решение, с което да наложи тяхното изпълнение и да ги обяви за противоконституционни.

Нюсъм признава трудната битка, пред която са изправени защитниците на безопасността на оръжията с мнозинството от консервативните висши съдилища.

„Същността е дяволски очевидна за всеки, който обръща внимание: страхотно е това, което правим, но може да не е достатъчно“, каза Нюсъм. „Знаем срещу какво се изправяме. Просто трябва да сме по-ясни (за) срещу какво се изправяме.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР